Omyl. Je známou skutečností, že obyvatelé Kréty mají ve světovém měřítku jednu z nejnižších četností srdečně-cévních onemocnění a rakoviny. Na Krétě teče olivový olej skoro jako víno a tak není žádný zázrak, že se tam spotřebuje více olivového oleje na osobu než v kterékoliv jiné oblasti. „Kdo požívá hodně olivového oleje, ten žije déle.“
Kréťané se podle všeho drží těchto pravidel:
- 1 polévková lžíce olivového oleje zruší zvyšující účinek cholesterolu dvou vajec.
- 4 – 5 polévkových lžic olivového oleje denně výrazně zlepšuje krevní obraz pacientů se srdečním infarktem.
- 2/3 polévkové lžíce olivového oleje denně působí na snížení krevního tlaku.
Další přísně kontrolované vědecké studie ukazují, že olivový olej obsahuje chemické substance, které v krvi způsobí skutečné zázraky, například brzdí tendenci vzniku krevních sraženin, podporují vznik blahodárného HDI cholesterolu a potírají nebezpečné cholesterolové nánosy v cévách. Proto někteří odborníci olivový olej „předepisují“, protože je to vynikající metoda, jak snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic. V Miláně podává lékařský tým pacientům po srdečních operacích jako součást terapeutického pooperačního ošetření denně 4 – 5 lžic olivového oleje. Během 6-ti měsíců vykazují pacienti jednoznačně zlepšení krevních hodnot a jsou méně náchylní k dalším srdečním infarktům a mozkovým příhodám.
Olivový olej je známý také jako prostředek proti stárnutí a rakovině.
Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Tak bychom jej také měli chápat, proto bychom s ním měli umět zacházet, správně ho užívat a tím vykonávat tu nejmenší, ale zároveň důležitou službu pro naše zdraví.
VÍTE, ŽE…
- olivy obsahují vitamíny K, A, E, D, u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév,
- olivy jsou bohaté na obsah antioxidantů (látek, zabraňujících aktivitě nezdravých volných radikálů v těle),
- přestože jsou olivy velmi mastné, podporují hubnutí a zároveň dávají tělu energii,
- černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické (10 oliv má 126 – 189 kJ),
- olivy rychle zasytí,
- olivový olej má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje (výborný pro diabetiky a redukční diety),
- olivový olej se skládá ze 77% nenasycených olejových kyselin, které na rozdíl od nasycených obsahují tzv. „dobrý cholesterol“ (slunečnicový olej obsahuje pouze 31% nenasycených olejových kyselin),
- olej je dobrým zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin,
- olej je nejlepším rozpouštědlem nežádoucích hlenů,
- bod varu u olivového oleje (podle druhu) je od 180°C do 220°C (máslo má 110°C, slunečnicový olej 170°C),
- olivový olej je nezbytnou surovinou k výrobě kosmetických prostředků,
- doporučuje se namazat se olivovým olejem po opalování,
- olivová mast přináší úlevu svalům po větší fyzické námaze,
- olivový olej se užívá na ošetřování ekzémů a bércových vředů,
- olivový olej chrání pleť před mrazem.
Zdroj: e-mail + dohledáno http://www.prozeny.cz