Sušené ovoce

Sušené ovoce je pro vyšší obsah cukru více kalorické než čerstvé plody, již pár kousků dokáže zdravým způsobem zahnat chuť na sladké. Sušené ovoce je výživná sladkost, rychle obnovuje spotřebovanou energii.

Ovoce usušené na sluníčku se jen tak rychle nezkazí, vydrží a zažene mlsnou. To už věděli staří Egypťané a později i Kypřané, Turci a národy žijící na Kavkaze. Sušené ovoce si dopřávali často a s chutí.

Protože sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, je současně přírodním přirozeným projímadlem, a také snižuje riziko nemocí trávícího traktu.

Některé sušené ovoce se upravuje sířením, které vnímavým osobám činí zdravotní obtíže (nadýmání, střevní potíže či bolest hlavy), často i po opláchnutí plodů. Právě díky síření má ovoce pěknou barvu a není příliš scvrklé. Raději jezte tedy sušené ovoce upravené jinou metodou a to bez síření, barvu a chuť hravě předčí sušené ovoce v bio kvalitě.

Přehled sušených plodů

Ananas

Ananas je bohatý na vitamin C, kromě toho pomáhá při léčbě otoků a zánětů. Obsahuje zvlášní látku bromelain, kerý pomáhá při štěpení bílkovin a někteří lidé si jej povýšili na všemocného „tukožrouta“. Pokud je ovšem sušený ananas proslazený, není jeho energetická hodnota právě zanedbatelná. Vědci zkoumají pozitivní vliv této látky na imunitní systém a nádory.

Banány

Sušené banány jsou nejenom chutné, ale dokáží zasytit. Obsahují látky, které pomáhají v léčbě poruch trávicího systému.

Broskve

Broskve mají velmi vysoký obsah karotenů činí z broskví (a meruněk) výborný lék na choroby kůže, sliznic a očí zaviněných nedostatkem vitamínu A.

Brusinky

Brusinky chutnají i léčí, je dobré zobat při prevenci a léčbě urologických onemocnění. Sušené jsou chutnější, protože ztrácejí svoji kyselou chuť.

Datle

Sladké datle mají také vyšší počet kalorií, ale kromě toho jsou jim také přičítány afrodisiakální účinky na osoby obou pohlaví.

Fíky

Sušené fíky jsou bohatým zdrojem vápníku. Tento minerál je velmi důležitý pro pevnost kostí. Obsahují ještě více vlákniny než meruňky, najdeme v nich ale i tuk. Fíky zlepšují trávení, mají mírně projímavé a močopudné účinky, pomáhají při kašli a nachlazení. Při jejich konzumaci by ale měli být opatrní zejména diabetici a ti, kteří chtějí zhubnout, fíky totiž mají vysoký obsah cukru a jsou velmi kalorické.

Hrozinky

Liší se chutí i velikostí, záleží na odrůdě. Najdeme v nich velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Dokáží posílit organismus, jsou užitečným pomocníkem při léčbě aterosklerózy, dny a nemocí jater.

Hrušky

Jsou svým vysokým obsahem draslíku a nízkým obsahem sodíku vhodné při onemocněních oběhového systému a ledvin. Jsou vhodné při redukčních dietách. Velmi odvodňují, čehož se dá využít při otocích.

Křížaly

Klasické křížaly – tedy sušená jablka – upravují hladinu cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak a přispívají při léčbě žlučníku.

Meruňky

Sušené meruňky řadíme mezi takzvané superpotraviny. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva. Obsahují i vápník, zinek a pět-šestkrát více železa než 100 gramů hovězího masa. Jsou bohaté také na provitamin A, významný pro pokožku a zrak. Najdete v nich vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, ale žádný tuk.

Papája

Papája obsahuje hodně enzymů a je velice sladká. Sladké jsou také sušené banány, zejména pokud jsou dochuceny medem. Mohou nahradit hlavní jídlo – zaženou hlad, ale pozor, je to kalorická bomba.

Švestky

Švestky obsahují v porovnání s ostatními druhy sušeného ovoce nejvíce vlákniny. Zlepšují trávení a pomáhají při zácpě. I když se to nezdá, obsahují jen málo cukru, což je důležité zejména pro obézní lidi. Sušené švestky mají rovněž pozitivní vliv na látkovou výměnu, upravují krevní tlak a zlepšují paměť. Vypeckované navíc svádí k výrobě ještě rafinovanějších sladkých delikates. Zajímavým nápadem je sušená švestka, do které se vloží sloupnutá mandle a navrch se pamlsek namočí v rozehřáté čokoládě. Když není po ruce čokoláda, sušené švestky na pár minut namočíme v rumu.

 Zdroj: e-mail + dohledáno na http://www.dia-potraviny.cz

 

 

Sušené švestky jsou to nejlepší pro vaše kosti

Nedávné studie potvrdily to, co je tradiční orientálnímedicíně po staletí známé – že sušené švestky mají schopnost zabránit a dokoncezvrátit kostní ztráty, které mohou nastat ve výšším věku.


 

Vědci na Floridské státní univerzitě testovali 236žen, které měly jeden až deset let do menopauzy. Ženy byly náhodně rozděleny dodvou skupin. Jedna skupina dostala 100 g sušených švestek denně, zatímco druháskupina dostala 100 gsušených jablek denně po dobu jednoho roku. Poté, co jim dělali kostní skeny potřech měsících, šesti měsících a dvanácti měsících, vědci zjistili, že skupinaužívající sušené švestky vykazovala výrazně vyšší hustotu kostních minerálů nežty ženy, které konzumovaly sušená jablka.

Biomarkery, jako je alkalická fosfatáza a tartrát rezistenstní kyseláfosfatáza, byly významně nižší ve skupině žen užívajících sušené švestky. Tonaznačuje pomalejší obrat kostních minerálů a snižování úbytku kostní hmoty .

Výzkum vedl Dr. Bahramu Arjmandi. Dr. Arjmandi komentoval výzkum :

“Sušené švestky jsou nejvíce přátelské ovoce pro kosti, které jsem viděl vposledních desetiletích. Jsou řešením přírody pro udržení dobrého zdraví kostí.V průběhu mé kariéry, jsem otestoval mnoho ovoce, včetně fíků, datlí, jahod arozinek a žádné se nepřiblížilo vlivu sušených švestek na hustotu kostí.“

Zdroj: GreenMedInfo 

Zdroj: e-mail + dohledáno http://zdrava-vyziva.doktorka.cz

 

 

Regenerace kloubů a páteře

Ortopéd doporučuje

 

Každý večer před spaním, po dobu 1,5 měsíce, je třeba sníst:

1 fík (může být čerstvý nebo sušený)

5 sušených meruněk 

1 sušenou švestku

 

Uvedené plody obsahují látky, které podporují obnovení tkaniv tvořících měkké meziobratlové plotýnky. Zvyšují též jejich pevnost a odolnost. Zpevnění uvedených tkaniv vede k tomu, že obratle začínají samy zaujímat pozice, které jim určila příroda bez vnější manuální korekce.

Vyzkoušejte výše uvedený recept a svou páteř nepoznáte. Látky potřebné k uskutečnění tohoto procesu však nejsou obsaženy v každém z plodů zvlášť, nýbrž vznikají až při jejich kombinaci.

Autorovi článku poradili tento recept sportovci-olympionici, kteří si takto regenerovali páteř po velké zátěži. Autor článku to několik let doporučoval svým pacientům, protože to skutečně pomáhá.

 

Zdroj e-mail 

 

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené chipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80% vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálů a vlákninu.

Sušené ovoce

Sdílet tuto pravdu

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama