Vyzkoušela jsem ho, protože podle lidové pověsti prý přivolává krásné sny…
Příprava je jednoduchá , mléko je moc chutné a navíc velice výživné!!!
Nejedná se však o bílé mléko, které roní nezralé makovice pro získání opia, o tom to není!
K výrobě potřebujeme náruč pěkně vyzrálých a vysušených makovic a začneme pomalu s dojením, pěkně jednu makovičku za druhou… …někdo má kozu, jiný krávu a já mám mák!
Kdo však nemá s dojením žádné zkušenosti, tomu poradím jednodušší postup, jak získat makomléko.
Návod:
1. potřebujeme dobrý český mák a kvalitní vodu
2. umeleme 100 gramů maku a smícháme s 1 litrem kvalitní vody, necháme 4 hodiny uležet, občas promícháme, vznikne směs, která nevypadá moc lákavě, ale nenechte se odradit:
PS: naše děti prohlásily, že v této fázi tekutina vypadá jako špinavá voda z nádobí…
3. odleželou směs maku a vody přelijeme do mixéru, roztočíme na nejvyšší obrátky
4. rozmixovanou směs přecedíme přes sítko a poté přes plátýnko, takto získáte krásně čisté bílé mléko
mňam, mňam…chutná náramně! a smetanově a makově a výživně a…mizí rychle…
Makové mléko je velká dobrota a zkoušela jsem i ochutit kakaem, nebo skořicí a medem,
rozpustnou kávou…fantazii se meze nekladou…
Pokud vyzkoušíte a ochutnáte, dejte třeba vědět, zajímá mě, zda vám šmakuje:-)
Pokud vás mléko osloví a budete experimentovat, můžete i doporučit vaše příchutě.
Pokud jste došli až sem, je jasné, že vás makové mléko již určitě oslovilo a je jasné, že to stojí za vyzkoušení 🙂
Makové mléko je zdrojem vápníku a mnoha jiných důležitých látek, prospěšných pro tělo.
Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku na celé naší planetě.
Vápníku má 12 x více, než kravské mléko. Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je vysoce zásaditý a pokud makové mléko neosladíte, pomůže při překyselení organismu, což je při dnešním způsobu stravování, zcela běžné.
Mák obsahuje kvalitní olej, užívaný v kuchyni, ale i kosmetice.
Více informací zde a také tady.
Děkuji za přečtení, krásné sny a z makovičky vám mává Vaše maková panenka ♥
Zdroj: http://www.fler.cz/blog
Makové mléko dodá tělu vápník a pomůže s překyselením
Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle lidových pověstí krásné sny. Ale pozor, nezaměňovat makové mléko za odvar z makovic! Ten se totiž dřív opravdu používal jako uspávací prostředek, ostatně účinky opia jsou obecně známé.
Při výrobě makového mléka nám ale jde o něco úplně jiného. Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g), a proto je určitě na místě, začlenit tuto dobrotu do našeho jídelníčku.
Jak na to aneb Makový recepis
Na výrobu cca 800 ml makového mléka potřebujeme pouze tyto dvě základní ingredience:
- 100 g máku (může být modrý, ale i bílý – mléko z bílého máku bude mít malinko oříškovější chuť)
- 800 – 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody, vyrobíte mléka méně, ale bude krémovější)
Mák propláchneme, zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme přes noc stát při pokojové teplotě. Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné. Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Nenechte se tím odradit! Přelejte směs do mixéru a spusťte jej na plné otáčky. Teprve mixováním nabobtnalého máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, právě díky uvolněnému tuku, a výrazně zesvětlá. Bude mít až mléčně bílou barvu. Pak už jen zbývá makové mléko přecedit.
My doma na scezení používáme velmi jemné sítko, které nám jinak slouží na přípravu sypaných čajů. Příjemně se s ním manipuluje, protože skvěle zapadne do hrnku či sklenice, a navíc, postup už nemusíme opakovat. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji. Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat. Vystačíte si i s klasickými jemnými kuchyňskými sítky, použít ale můžete také lněné plátno, speciální vak na výrobu ořechových mlék, anebo třeba obyčejnou silonovou punčochu.
Pokud potřebujete tělu ulevit od překyselení, rozhodně mléko nedoslazujte cukrem, vypijte ho jen tak, neochucené. Jestliže se ale do přípravy makového mléka pouštíte ze zvědavosti, zkrátka na chuť, vyzkoušejte jej třeba s datlemi, s troškou medu nebo s jiným přírodním sladidlem. Chutnat Vám určitě bude také varianta se skořicí, anebo hotové mléko rozmixujte s banánem.
Makové mléko vypijte nejlépe hned za čerstva, není dobré jej skladovat. A co se zbytkem? Vyluhovaný mák rovnou vyhoďte, je bez chuti a nezůstanou v něm vůbec žádné živiny.
Kravské, anebo makové?
Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 – 60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V makovém mléce je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže makové mléko pomáhá při překyselení organismu.
Všichni jsme se ve škole učili, že máme pravidelně jíst mléčné výrobky, abychom měli celý život zdravé a silné kosti a vyhnuli se osteoporóze. Dozvídali jsme se také, že využitelnost vápníku z kravského mléka je podstatně vyšší než z rostlinných zdrojů, a že jsou tedy mléko a mléčné výrobky jako zdroj vápníku nenahraditelné. Celostní medicína ale přináší zcela jiný pohled na věc. Mluví se o kaseinu, jakémsi „lepidle“, které omezuje metabolismus buněk a zahleňuje tělo. Stále častěji také slýcháme o laktózové intoleranci a o tom, jak je mléko kyselinotvorné. Moderní výzkumy také říkají, že se v naší společnosti mléčné výrobky konzumují nadměrně. Zkrátka, přínos mléka pro lidské tělo, to je kapitola sama pro sebe. Pokud jste se o tuto oblast dosud nezajímali, doporučujeme vyhledat si co nejvíce informací. Možná budete překvapeni…
Za názory a zkušenosti děkujeme vitariánům z facebookového fóra RAW FOOD CZ & SK.
Zdroj: http://www.yogaguru.cz