Lepek-tichý zabiják

 

V těch jsou obsaženy proteiny jako gliadiny, globuliny a gluteiny, které jsou obsaženy v tzv. lepku. Lepek je jednou z několika bílkovin obilné mouky. Takže všechny potraviny obsahující pšenici či ostatní obiloviny, obsahují i lepek. Pro zjednodušenou představu je lepek ta věc, která způsobí chlebu konzistenci žvýkačky, když ho párkrát skousneme mezi zuby. Lepek je tedy jednou z klíčkových složek pečiva. Jak by jste bez něj mohli vůbec udělat ty vláčné chlebíky a křupavé bagety?

Každopádně, podle výzkumů je zřejmé, že lepek může mít významný vliv na lidské zdraví a to natolik, že byl označen za viníka a spouštěče nemocí jako osteoporózy, schizofrenie, epilepsie, lupenky, artritidy, syndromu dráždivého tračníku, roztroušené sklerózy, anémie a dokonce i rakoviny!

CELIAKIE – PŘÍZNAKY

Celiakie nebo také glutenová enteropatie je autoimunitní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí (intolerancí) na lepek. Lepek je bílkovinný komplex obsažený v obilných zrnech. Samotná celiakie může mít několik forem. V současné době rozeznáváme pět forem celiakie, které se od sebe liší anamnézou, charakterem a intenzitou obtíží (symptomatická forma, duhringova herpetiformní drmatititda, silentní celiakie, latentní celiakie a potenciální celiakie).

Lepek je pro organismus pacienta s celiakií nepřijatelný. Náchylnost k celiakii je sice geneticky podmíněná, ale to nemusí být podmínkou. Náchylnost se tedy dědí, avšak hrají roli ještě další faktory. Spouštěcími mechanismy mohou být stres, těhotenství, trauma a především velmi podceňované špatné stravovací návyky.

U dětí má celiakie klasické příznaky jako špatné prospívání ve škole, zpomalení růstu, přibývání na váze, bolesti a vzedmutí břicha, mastné stolice případně průjmy. Častá bývá také chudokrevnost a otoky nohou. U dospělých se může celiakie projevovat úbytkem na váze, průjmy, křečovitými bolestmi břicha, nechutenstvím, osteoporózou nebo depresemi.

celiakie

ROZSAH PROBLÉMU ZVANÝ LEPEK

Problémy nesnášenlivosti na lepek můžeme popsat od mírné citlivosti až po plnou nesnášenlivost, což se projeví již zmiňovanou nemocí zvanou celiakie.

Odhaduje se, že v Evropě je cca 3 milióny pacientů vykazující celiakii. Přitom zajisté existuje spousta dalších, kteří trpí jakousi střední formou intolerance na lepek, která ale ještě není diagnostikována jako celiakie. Počty jsou zde sice neurčité, ale i přesto to bude docela vysoké procento populace.

Nedávná americká studie, publikovaná v časopise Journal of American Medical Association (Věstník Americké lékařské asociace), srovnávala tři skupiny lidí o celkovém počtu 30.000 jedinců. První skupina lidí byla s diagnózou celiakie, druhá se zánětem střev a s ne plně rozvinutou celiakií a poslední skupina se vykazovala zvýšenou citlivostí na lepek. Bylo zjištěno, že tyto skupiny mají zvýšené riziko úmrtí a to procentuálně ve výše zmíněném pořadí: 39%, 72% a 35%. Tyto údaje ukazují, jak nesnášenlivost k lepku může způsobit vážné zdravotní komplikace.

V jiné studii se hovořilo o tom, že výskyt plnohodnotné celiakie se v posledních padesáti letech zvýšil cca o 400%, ale lidé si to moc neuvědomují, což je důvod proč bývá nazýván lepek tichý zabiják.

lepek

Tato citlivost na lepek stojí zdravotní systémy napříč západním světem miliony ba dokonce miliardy. Důvod, proč nereagujeme na tuto hrozbu je ten, že je to neviditelná epidemie, jejíž příznaky často nelze dost dobře rozeznat. Ve většině případů je citlivost na lepek maskována jako série nesouvisejících a nevysvětlitelných zdravotních problémů. Předepisují se různé léky, lékaři léčí, ale neuzdravují, peníze protékají takřka mezi prsty a to bez identifikace intoleranci na lepek jako klíčového problému.

ALERGIE NA LEPEK – DIAGNÓZA

lepek-celiakie

Pokud trpíte chronicky špatným zdravotním stavem, který zdánlivě s tímto problémem nesouvisí, přesto je rozumné si ověřit, zda-li neprokazujete nesnášenlivost na lepek. Existuje pověra, která říká, že celiakií trpí jen podvyživené děti. Ve skutečnosti je to spíše obezita, která je spojená s nesnášenlivostí na lepek. Dnes existuje spousta druhů testů, které Vám s jistotou oznámí, jak jste na tom vy a lepek, stačí se jen zeptat svého lékaře.

Nicméně předtím, než zajdete k lékaři, existuje jednoduchý a účinný způsob, jak identifikovat nesnášenlivost na lepek. Jedná se o úpravu jídelníčku, která probíhá následujícím způsobem:

Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento způsob, odstraňte ze svého jídelníčku po dobu čtyř až šesti týdnů tyto potraviny – pečivo, těstoviny, placky, sojovou omáčku (naštěstí existuje bezlepková verze), pizzy atd. Vypusťte vše co by mohlo obsahovat lepek, jednoduše nastolte pravou paleo dietu. Ano paleo dieta a bezlepková dieta jsou si velmi blízké. Je opravdu důležité úplně lepek odstranit z našich talířů, jinak dojde k selhání testu.

Během této diety dobře pozorujte své zdraví. Pokud jste opravdu k lepku netolerantní, pak začnete zjišťovat mírná, ale znatelná zlepšení svého zdravotního stavu. Všechny tyto nevysvětlitelné zdravotní problémy se mohou výrazně snížit.

Po měsíci a půl zaveďte lepek nazpět do svého jídelníčku a dejte si např. krajíc chleba jako přílohu k jídlu. Pokud opravdu trpíte intolerancí na lepek, Vaše tělo začne reagovat a dá o sobě zřetelně vědět a to v velmi rychle.

ZÁVĚR

Tak co vy a tento tichý zabiják zvaný lepek? Intolerance na lepek je genetická autoimunitní porucha a nedá se s ní preventivně nic dělat. Pokud je ale tato porucha identifikována, pak už není složité ani drahé s ní bojovat – stačí jen odstranit všechen lepek ze svého jídelníčku. V praxi to znamená vyloučení všech potravin obsahujících pšenici, ječmen, žito a oves. Krom notoricky známých zdrojů lepku, jako je pečivo a těstoviny, můžeme lepek vystopovat například i ve rtěnkách, omáčkách, polévkových směsích či dokonce na dopisních známkách. Je třeba si důkladně nastudovat, kde na lepek můžeme narazit a hned těmto věcem zamezit kontakt s našim tělem. Několik týdnů bezlepkové diety Vám pomůže nastolit a poté si i vychutnat znovunabyté zdraví, které jste předtím neznali.

 

Autor: Tomáš Rýdel

Zdroj: http://paleorecepty.cz/

Obiloviny jsou po staletí běžnou součástí stravy. Mezi nejběžnější obiloviny v našich podmínkách patří pšenice (ovesná nebo špalda), ječmen, žito a oves.

Sdílet tuto pravdu

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama