Na vyčištění trouby budeme potřebovat:
⇒ 1/4 poháru prášek do pečiva
⇒ 250 ml amoniak (vodný roztok – Čpavek)
⇒ 1 l teplá voda
⇒ 2 teplu odolné misky (nejlépe zapékací mísy)
POSTUP:
Čištění skla na troubě:
Prášek do pečiva přimícháme do teplé vody (konzistence = zakysaná smetana) a počkáme, dokud se rozpustí. Když se prášek do pečiva rozpustil, vodu naneseme na znečištěná místa a necháme půl hodiny působit. Po půl hodině opatrně setřeme vodu bavlněným ubrouskem nebo houbičkou na nádobí.
Čištění vnitřních oblastí trouby:
Tento postup na čištění trouby je nejlepší udělat večer, aby ste ráno mohli troubu umýt. Doba působení je celá noc.
Troubu předehřejeme na 150 stupňů. 1 l horké vody nalijeme do jedné zapékací mísy, amoniak do druhé zapékací mísy (nebo do jiné misky, která snese teplotu 150 stupňů). Obě misky dáme do trouby (vodu dolů a amoniak do středu trouby) a troubu vypneme a zavřeme. Necháme působit celou noc a ráno troubu pořádně vyčistíme. Nečistoty idu snadnější dolů a trouba se bude krásně lesknout.
!!! Nezapomínejte však v kuchyni větrat, aby ste se nenadýchali čpavkových výparů. Je to velmi důležité! Místo amoniaku můžete použít i jedlou sodu, jde to však o něco těžší, ale je to také účinné. !!!
Převzaté ze stránek http://www.nejrecept.cz/