Mnozí z nás se obávají toho, kolik kilogramů přes svátky díky mlsání vánočního cukroví přiberou. Můžeme tomu předejít, pokud si připravíme vánoční cukroví bez bílého cukru. Není o nic méně chutné, než to klasické. A hlavně mnohem zdravější!
Ne nadarmo se říká, že rafinovaný bílý cukr je bílým jedem. Můžeme se bez něj ale hravě obejít. Nahradíme ho například medem, třtinovým cukrem anebo raději jinými, zdravějšími sladidly, jako jsou stévie, různé sirupy (například javorový, rýžový, agáve atd.) anebo karob. Ten nejen sladí, ale má i chuť podobnou kakau, takže je jeho zdravější alternativou. Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví, zkuste si upéct letošní vánoční cukroví bez cukru. V dalších letech se k těmto receptům budete jistě rádi vracet.
Vánoční „klasika“ bez cukru
Bez některých druhů cukroví si Vánoce ani nedokážeme představit. Podívejte se na to, jak si připravíme to nejoblíbenější vánoční cukroví bez cukru.
Linecké pečivo
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 200 g oleje
- 120 g sirupu agáve
- citrónovou kůru
- vodu
Linecké pečivo bez cukru – recept
Z ingrediencí vyrobíme vláčné těsto. Vložíme ho v potravinářské fólii nebo mikroténovém sáčku do ledničky, kde ho necháme asi hodinu. Těsto pro vykrajování si rozválíme na výšku zhruba 0,5 cm. Linecké cukroví pečeme na suchém plechu při teplotě 160 °C.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujeme:
- 320 g másla (nebo rostlinného tuku)
- 200 g mletých ořechů
- 40 g hladké mouky
- 2 ks vajec
- 1 až 2 sáčky vanilkového cukru light (fruktóza s vanilkou) na obalení
Vanilkové rohlíčky – recept
Vytvoříme těsto z mouky, změklého másla nebo tuku, ořechů a vajec. Necháme ho odpočinout v chladu asi hodinu. Potom vyválíme z těsta váleček a odkrajujeme kousky podle toho, jak velké rohlíčky budeme chtít. Váleček zahneme na obou koncích a pečeme na plechu s pečícím papírem při teplotě zhruba 180°C po dobu asi 10 minut. Ještě horké rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru light, který můžeme úplně vynechat.
Zázvorky
Potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 10 g karobu
- 1 vejce
- kávová lžička mletého zázvoru
- citronová kůra
- prášek do pečiva
- trocha mléka
Zázvorky bez cukru – recept
Smícháme mouku s práškem do pečiva, zázvorem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Přidáme vejce, trochu mléka a vypracujeme hutné těsto. Rozválíme ho na plát o výšce asi 3-4 mm a vykrajujeme zázvorky. Pečeme je na plechu s pečícím papírem asi 8-10 minut při teplotě asi 180°C. Pečivo musíme dobře hlídat, má tendenci se rychle připalovat. Důležité je počítat s tím, že zázvorky potřebují čas k tomu, aby změkly, proto je pečeme minimálně 14 dnů před Vánocemi.
Kokosky
Potřebujeme:
- 200 g mletého kokosu
- 125 g mletých mandlí nebo ořechů
- 3 polévkové lžíce kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce medu
- 1,5 lžíce javorového sirupu (můžeme vynechat a přidat více medu anebo nahradit např. stévií)
- podle chuti rumové, vanilkové nebo jiné potravinářské aroma
Kokosky bez cukru – recept
Kokos smícháme s namletými mandlemi. Přidáme med a javorový sirup. Těsto vypracujeme a pak na plech, vyložený pečícím papírem naklademe lžičkou kokosky. Můžeme je ponechat v původním tvaru anebo je po chvíli v troubě lžičkou nebo menší vařečkou vytvarovat do podoby placiček.
Marokánky
Potřebujeme:
- 250 ml smetany
- 3 lžíce medu
- 30 g hladké mouky
- sušené ovoce (švestky, meruňky, hrušky, brusinky apod.)
- madle
- hrozinky
Marokánky – recept
Sušené ovoce a mandle nakrájíme na menší kousky. Ve smetaně rozmícháme mouku. V hrnci povaříme směs smetany s moukou s přidaným medem. Sundáme ze zdroje tepla, přidáme ovoce, mandle a koření. Na plech s pečícím papírem poklademe lžičkou hromádky směsi a vytvaruje do placiček. Pečeme pomalu, při teplotě 150-170°C. Marokánky můžeme obalovat v čokoládě. Použijeme ideálně čokoládu bez cukru.
Rakouská ovocná vánočka
Potřebujeme:
- 2 hrnky hladké celozrnné mouky
- 1 hrnek bílé hladké mouky
- 2 hrnky podmáslí
- 1/4 hrnku medu
- vždy po 1 hrnku sušeného ovoce: švestek, fíků, datlí, ½ hrnku sušeného rybízu (můžeme nahradit hrozinkami)
- 1/2 hrnku rozinek
- 1 hrnek vlašských nebo lískových oříšků
- kypřící prášek do pečiva
- mletá skořice
- mletý badyán
- mletý hřebíček
- trochu soli
- rum nebo potravinářské aroma s rumovou příchutí
Rakouská ovocná vánočka – recept
Sušené ovoce nakrájíme na kousky, pokapeme rumem nebo potravinářským aromatem a necháme aspoň hodinu v chladu odležet. Mouku zamícháme s třtinovým cukrem, kořením, práškem do pečiva a špetkou soli, potom přidáme podmáslí. Důkladně vymícháme v hladké těsto. Přidáváme postupně ovoce a pořádně promícháváme. Když je těsto hotové, můžeme vytvarovat bochník. Ten umístíme do dortové formy, aby se při pečení neroztékal. Pokud je těsto řidší, nalijeme ho do vymazané a moukou vysypané formy např. na vánočku apod. Pečeme při teplotě 180 °C asi hodinu, ale záleží vždy na troubě, proto je třeba tuto vánočku našich jižních sousedů hlídat, aby nebyla připálená ani uvnitř syrová. Vánoční ovocný chléb nebo též rakouský kletzenbrot vydrží velmi dlouho bez oschnutí a jiných změn.
Nepečené vánoční cukroví bez cukru
Populární je nepečené cukroví, nejen pro svou chuť, ale i snadnou přípravu. I zde se můžete inspirovat recepty, jak připravit toto vánoční cukroví bez cukru.
Kokosové kuličky
Potřebujeme:
- 250 g sušených datlí
- mletý kokos (5 lžič do hmoty, ostatní na obalení)
- 1,5 dcl vody
- 4 kávové lžičky kakaa bez přidaného cukru
- 9 polévkových lžic ovesných vloček
- podle chuti rum anebo rumové potravinářské aroma
Kokosové kuličky bez cukru – recept
Datle nakrájíme na kousky, rozmixujeme je s vodou. Přidáme kokos, kakao a doplníme ovesnými vločkami, dokud nevznikne hmota, ze které jdou tvarovat kuličky. Ty pak obalíme v kokosu.
Ovocné bonbóny s čokoládou
Potřebujeme:
- 250 g sušeného ovoce (meruňky, brusinky, ananas apod.)
- 50 g mandlí
- 100 g hořké čokolády bez cukru
- med podle chuti
- strouhaný kokos
Ovocné bonbóny s čokoládou – recept
Omyté sušené ovoce nakrájíme na kousky, smícháme v misce s medem a kokosem na směs, ze které lze vytvořit hrudky nebo kuličky. Ty namáčíme do čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni a necháváme okapat na kuchyňské mřížce. Každý takto vytvořený bonbón ozdobíme půlkou madle.
Čokoládové košíčky s třešněmi
Potřebujeme:
- 150 g sušených třešní
- 250 g mléčné čokolády bez cukru
- 125 ml šlehačky
- 100 g hořké čokolády bez cukru
- griotku, třešňovici nebo aroma s příchutí griotky anebo jiného vhodného likéru
- ztužený tuk
- lískové oříšky
Čokoládové košíčky s třešněmi – recept
Třešně nakrájíme na malé kousky, zalijeme griotkou, necháme cca 3 hodiny odležet. Šlehačku nalijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Necháme ji přejít varem, zmírníme teplotu. Rozpustíme v ní nalámanou mléčnou čokoládu. Přimícháme třešně a griotku, směsí plníme papírové košíčky. Necháme v chladničce ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s trochou ztuženého tuku a máčíme v ní ztuhlé ovocné hrudky. Ty zdobíme lískovým oříškem.
Kávová zrna bez cukru
Potřebujeme:
- 100 g sušených fíků
- 60 g loupaných mandlí
- 25 g ovesných vloček
- vaječný bílek
- instantní káva
- horká voda
- kakao bez přidaného cukru
Kávová zrna bez cukru – recept
Nakrájíme fíky na drobné kousky a v troše horké vody (1 – 2 polévkové lžíce) rozpustíme ¾ polévkové lžíce instantní kávy. V mixéru rozdrtíme všechny suroviny kromě kakaa na hmotu pro tvorbu zrn. Ze směsi modelujeme zrna, která obalíme v kakau a vložíme do papírového košíčku.
Dvoubarevné domácí pralinky bez cukru
Potřebujeme:
- 100 g bílé čokolády bez cukru
- 100 g kvalitní hořké čokolády bez cukru
- sušená pomerančová kůra
- mleté chilli
- citronové potravinářská aroma
Domácí pralinky bez cukru recept
Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, do které přidáme mleté chilli. Směsí naplníme papírové košíčky do poloviny. Pak si opět ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, do které přidáme nalámanou sušenou pomerančovou kůru jako křupinky. Ochutíme citrónovým potravinářským aromatem. Směsí doplníme druhou polovinu košíčku. Do ještě horké čokolády můžeme vtlačit kousek dobře omyté čerstvé citronové nebo pomerančové kůry.
Převzaté ze stránek http://www.spektrumzdravi.cz/