Svíčková omáčka bude chutnější když : při restování zeleniny přidáme cukr, který dodá karamelovou chuť, ocet přidáme před vložením masa do trouby a před dokončením omáčky přidáme trochu hořčice.
Těsto na pizzu zaděláváme den dopředu, mělo by odpočívat 12 hodin v lednici.
Zaděláváme ho vlažnou perlivou vodou a pečeme v maximálně horké troubě.
Vařené brambory budou chutnější a rychleji uvařené, když k nim před vařením přidáte lžičku másla.
Piškotové těsto zůstane vláčné, když do něj zašleháme trochu oleje nebo rozpuštěného másla, (tuku).
Meleme-li ořechy v robotu, přidáme k nim 2 PL krystal cukru.
Budou krásně nadýchané, ne kašovité.
Piškotové těsto získá příjemnou ovocnou vůni, když do něj před pečením zamícháme ovocný džus.
Staré ořechy se budou lépe loupat a budou čerstvější, když je 5 dnů předem namočíme do osolené vody.
Aby buchty neokoraly, stačí je potřít směsí rumu a vody v poměru 1:1 a přidat do tohoto roztoku 2 PL cukru.
Pevný sníh do moučníků získáme, když nádobu na šlehání vypláchneme octovou vodou,
nebo přidáním citrónové šťávy, nebo taky přidáním špetky soli.
Kypřící prášek lze nahradit trochou alkoholu – rumem, koňakem, slivovicí….
Když vaříme houskový knedlík, zabalíme ho do alobalu, pomazaném olejem.
Vaříme přesně půl hodiny. Knedlík se nerozvaří
Moc dobrý knedlík je z bramborové kaše od minulého dne. Přidáte jen vejce a mouku.
Přísady do kynutého těsta by měly mít pokojovou teplotu, tuk by měl být vlahý.
Těsto nesmíme nechat překynout, protože pečivo pak sesychá a ztrácí tvar.
Piškotové těsto dáváme do mírně vyhřáté trouby.
Dáme-li je do příliš vyhřáté trouby, rychle se vytvoří kůrka, těsto stejnoměrně nenabývá, praská a uvnitř je vlhké. Po upečení je potřeba moučník překlopit na mřížku, nechat ve formě částečně vychladnout a pak ji odstranit. Nesrazí se nám.
Kypřicí prášek musí být čerstvý, jinak ztrácí účinnost.
Promícháme ho s moukou a po zapracování je potřeba dát těsto ihned péct.
Pokud zůstane stát, těsto dostatečně nevyhněteme.
Na tučné těsto necháme tuk změknout při pokojové teplotě.
Poté ho utřeme s moučkovým cukrem. Používáme-li kuchyňský robot, třeme při nejnižší rychlosti. Příliš našlehané těsto se totiž po upečení drobí!
Přidáváme–li do těsta kakao, přimícháme ho do mouky a prosíváme je spolu s kypřicím práškem, aby se vše dobře promísilo.
Aby byly moučníky lepší
Aby byl jablečný koláč šťavnatý a voňavý.
Jablka nakrájíme na plátky před pečením naložíme do vanilkového cukru a tří lžic
mandlového likéru. Patnáct minut před dopečením koláče vezmeme pečící papír pomažeme
máslem a položíme na koláč. Koláč bude šťavnatý a chutný.
Chutnější bábovka.
Dvoubarevnou bábovku vylepšíme, když do tmavé části těsta dáme spolu s kakaem i 2-3 lžíce
nutelly nebo jiného nugátového krému.
Lesklejší tvarohový koláč.
Koláč 2-3 minuty před dopečením potřeme oslazeným plnotučným mlékem nebo smetanou. Budeme mít koláč, kterému výrazně zjemníme chuť a bude se nádherně lesknout.
Třený koláč.
Koláč z třeného těsta bude déle šťavnatý, když dáme pod poklop s koláčem půlku jablka-
dodá koláči potřebnou vlhkost.
Hnojivo pro pokojové květiny
– hnojivo z banánových slupek- Slupku dáme do prázdné PET lahve, zalijeme vodou,
za 24 hod. je možno zalít přímo výluhem. Slupku zalijeme znovu a necháme patřičně vyluhovat (delší dobu). Potom přidáváme do zálivky.
– živiny květinám dodá čaj. Sáčky od černého a zeleného čaje po vylouhováním nevyhazujeme do opadu, ale použijeme je jako hnojivo ke květinám. Sáčky dáme do květináče a zaléváme přes ně. Tím se do zeminy dostanou živiny, které rostlinám prospívají. Asi po týdnu sáček vyhodíme a nahradíme dalším. Také lze sáček usušit a potom obsah přímo nasypat ke kytkám, toto se osvědčilo v létě u kytek na balkoně.
– Místo květinového hnojiva použijte pro pokojové rostliny, které dlouho nekvetly, malé kousky jablek ( odřezky, slupky). Odmění se vám krásnými květy.
– Zvětralý zbytek minerálky ve skleničce nevylévejte ale zalijte s ním květiny, určitě extra dávku minerálů ocení.
– zkuste k vodě, se kterou vodu zaléváte dát kostku droždí a rozmíchat dokud se droždí nerozpustí ve vodě. Je to báječné životně a rostlinně nezávadné hnojivo a květinám jen a jen prospívá.
Náhradní hnojivo pro pokojové rostliny
Drahá chemická hnojiva můžeme nahradit zbytky z kuchyně a to –
kávovou sedlinou, studeným čajem, minerálkou, vodou z uvařených vajíček.
Ty obsahují řadu živin.Tím podporujeme růst .
Usazeniny v konvici
Konvici zbavíme usazenin,jestliže v ní vaříme vodu s plátkem citronu nebo čistým octem asi 20 min.
Zašlé spáry
Zašlé spáry v koupelně odstraníme kašičkou z prášku do pečiva a vody.
Na zubní kartáček naneseme tuto směs a drhneme znečištěná místa. Pak omyjeme vodou.
Odpuzovač molů
Moli dokáží natropit velkou a nepříjemnou spoušťˇ.
Místo drahých přípravků si můžeme pomoci jádrovým mýdlem.
Vložíme je tam kde potřebujeme uchránit textil před tímto škůdcem.
Rámy obrazů
Olejové obrazy zbavíme prachu i špíny, když je jemně potřeme rozřízlou cibulí, tím se oživí jak malba tak i rám.
Skvrny od ovoce
Ovocné skvrny vyčistíme kyselinou citrónovou nebo vinnou.1 čajová lžička se rozpustí
ve 2 lžičkách vody .Tímto roztokem se čistí ne příliš staré skvrny
Krém na boty s mlékem
Pokud nám vyschl krém na obuv,nemusíme ho ihned vyhazovat.
Do prasklin nalijme několik kapek mléka, počkáme chvíli, aby mohlo mléko vsáknout, promícháme a můžeme čistit boty.
Pečící plechy
Pokud nám pečící plech zrezivěl, vytřeme jej rajčatovou šťávou, omyjme .
Bude zase jako nový.
Pudink se vám už nikdy nepřipálí, když hrnec (zejména dno) před vařením vymažete máslem. A navíc bude hladší a vláčnější.
Ostrost křenu pomůže otupit mléko. Příliš ostrý a štiplavý křen bude jemnější, když ho na půl hodiny naložíte do kyselého mléka.
Papírová utěrka zabrání zvlhnutí brambor. Pokud uvařené brambory nepodáváte okamžitě, často se stane, že se v hrnci zapaří a jsou hodně vlhké až nepříjemně mazlavé. Zabráníte tomu docela snadno: jakmile slijete vodu, vložte mezi hrnec a pokličku papírovou kuchyňskou utěrku. Ta pohltí páru a brambory tak zůstanou krásně suché a déle teplé.
Báječné křupavé bramboráky. Do těsta na bramboráky přidejte 1-2 lžičky tvarohu. Zjemníte tak jejich chuť a budou krásně křupavé. Při dochucení nezapomeňte kromě česneku i na majoránku.
Citron zlepšuje stravitelnost hub. Jestliže houby před tepelnou úpravou osolíte a zakapete citrónovou šťávou, stanou se lépe stravitelnými.
Perfektní míchaná vajíčka ke snídani. Míchaná vajíčka budou vláčnější a jemnější, když na jedno vejce přidáte 1 lžíci minerální vody nebo sodovky. Příjemnou pikantní chuť získáte, když žloutky předem rozmícháte s trochou mléka a špetkou instantní polévky ze sáčku – např.cibulové.
Extra voňavý jablečný koláč. Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.
Sladké pečivo rozmrazujte pomalu. Pokud máte v mrazáku cukroví, ovocné koláče nebo plněné buchty, rozmrazujte je výhradně při pokojové teplotě. Kdybyste je dali třeba do mikrovlnky, vlivem příliš vysoké teploty by pečivo rychle vyschlo, brzy by ztvrdlo
a okoralo.
Aby těsto na chleba rychleji vzešlo (vykynulo). Těsto na chleba nebo housky vykyne rychleji, když je postavíte do trouby předehřáté na 50°C nebo na topení. Ovšem pozor, aby nestálo v průvanu, jinak nevykyne.
Máslový krém vydrží déle. Bohatě zdobené krémové dorty mají sklony se rychle kazit.
Proto do máslové náplně přidejte trochu koňaku nebo jiného alkoholu, což celý proces zpomalí.
O listovém těstu. Nakrájené těsto bude dobře „listovat“, když je před tím necháte
20 minut v klidu. Vyválené těsto se nestáhne, když je na několika místech propíchnete vidličkou.
Rozložte alobal pod pekáč. Pečete-li koláče s hodně šťavnatým ovocem, použijte raději vyšší plech, abyste měli jistotu, že vám šťáva nevyteče do trouby. Pokud takový plech nemáte, dejte do trouby pod něj po krajích zahnutý alobal, který šťávu spolehlivě zachytí. Nebudete potom muset pracně čistit celý vnitřek trouby.
Vláčnější a jemnější drobenkový koláč. Ještě teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější
a vydrží déle čerstvý. Vyjde to i s rozpuštěným máslem.
Nepovedená poleva se dá napravit. Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky
do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.
Jak správně rozmrazit těsto. Listové těsto rozbalte a jednotlivé plátky rozložte na plech, jinak se přilepí k sobě.
Mák bude neodolatelně vonět. Pokud máte rádi hodně intenzivní vůni máku v náplních, zkuste ho před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi.
Opečená slanina radost pohledět. Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tak vlnit, když je předtím na chvíli (stačí jen pár minutek) vložíte do mísy se studenou vodou.
Pikantnější bramborová kaše. Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně,
chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.
Šťavnaté a chutné karbanátky. Chtěli byste z mletého masa připravit zase malinko jiné karbanátky? Tak třeba šťavnatější budou, když do masa (asi 1 kg) přidáte 2 – 3 nahrubo nastrouhané vařené mrkve nebo 1 velký syrový brambor nastrouhaný najemno či 2 cukety. Vyzkoušejte také oddělit žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do mletého masa a z bílků pak ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně přimíchejte do hmoty až úplně naposled, tedy bezprostředně před smažením karbanátků.
Jak se dá zachránit připálená rýže? Pokud se vám povedlo lehce připálit rýži, nezoufejte. Položte na ni krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí.
Aromatická strouhanka. Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Potom v ní obalte ryby nebo kuřecí prsíčka.
Rychlý a skvělý domácí krokant. 200g cukru pomalu zahřívejte a nechte zkaramelizovat. Potom do cukru zamíchejte 150g nasekaných ořechů. Směs rozetřete na olejem potřený plech, nechte vychladnout a rozdrťte.
Aby vám sklenice nepopraskala. Když do sklenice vložíte stříbrnou lžičku, můžete do ní nalít i horké nápoje a sklo nepraskne.
Ze ztvrdlé hořčice pikantní pochoutka. Zbylou ztvrdlou plnotučnou hořčici rozhodně nevyhazujte, ale pečlivě ji promíchejte se lžičkou citrónové, grepové nebo pomerančové šťávy a přidejte i pár kapek olivového oleje. Získáte tak nejen hořčici správné konzistence, ale navíc vylepšíte její chuť. Přidáte-li do hořčice více šťávy z citrusů a ještě špetku mletého pepře a trochu najemno nasekané pažitky,můžete si tak připravit rychlý a pikantní dresink na zeleninový salát nebo grilované maso.
Svěží kytice. Aby řezané květiny rychle nezvadly, vložte do vody nakrájený brambor. Stonky květu s ním ale nesmějí přijít do styku. Kytice pak zůstane čerstvá dvakrát tak dlouho.
Jak skladovat feferonky. Koupili jste mnohem více feferonek než jste spotřebovali? Zbylé vložte do sklenice, zalijte octem a dobře uzavřené skladujte v ledničce. Tak vydrží do doby, než je budete zase potřebovat.
Zkuste si udělat smetanový led. Zbude-li vám smetana (ke šlehání i na vaření), nalijte ji do sáčku na výrobu ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku prostě jen vyndáte dvě, tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít i do kávy nebo čaje.
Sůl do oleje. Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, nasypte do něj špetku soli. Bude zase krásně čirý.
Jak na knedlíky. Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout.
Ovocné knedlíky budou chutnější,
když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.
Citrónové šťávy jen kolik potřebujete. Do těsta, na maso nebo do zálivky často stačí jenom pár kapek citrónové šťávy. Kvůli tomu nemusíme pokaždé rozkrajovat nový citron. Do plodu zapíchneme párátko a z otvoru vymačkáme tolik šťávy, kolik zrovna potřebujeme.
Zbytek citronu pak zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
Chutnější kuře. Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější.
Aby se trojobal nepřilepil na pánev. Při smažení potravin obalených v mouce,
ve vejci a strouhance se někdy obal přilepí na pánev a při otáčení se pak trhá. Když do vajíčka na obalování přidáme lžičku bramborové mouky, nebude se obal na pánev lepit.
Pečení s medem. Při pečení těsta, které bylo oslazeno medem, zvýšíme teplotu pečení přibližně o 15 st. C. Použitím medu pečivo zjemníme, zvláčníme a bude delší dobu jako čerstvé.
Řídká polévka. Je-li polévka příliš řídká, lze jí zahustit rozmíchaným vajíčkem,
nebo v ní nechat povařit krupici.
Přesolená polévka. V přesolené polévce povařte rozšlehaný bílek, nebo syrové plátky brambor. Bílek i brambory před podáváním vyjměte.
Chodí k vám do spíže na návštěvu mravenci? Rozlučte se s nimi ekologicky. Nasypte jim do cesty kmín nebo jedlou sodu. Nelíbí se jim ani prášek do pečiva – otočí se
a půjdou raději jinam.
Odstraňování skvrn po čokoládě. Skvrny po kakau nebo čokoládě se jednoduše odstraňují teplým glycerínem a následným vymytím teplou vodou.
Na pomazánkovém másle nesmažte. Když dáte pomazánkové máslo na pánev, bude prskat. Má totiž nízký obsah mléčného tuku, zbytek je voda. Ale zase je velmi vhodné na zjemnění omáček, protože má méně kalorií než obyčejné máslo a přesto se postará o plné aroma. A co víc – ochucené pomazánkové máslo dodá omáčce originální příchuť.
Do mletého masa zkuste dát sýr. Abyste trochu obměnili chuť masových kuliček, přidejte do syrového masa trochu nastrouhaného sýra – nejlepší je parmazán – a pak hmotu zpracujte jako obvykle.
Játra budou chutnější a jemnější. Hovězí a vepřová játra budou obzvlášť chutná, šťavnatá a báječně měkká, když je před smažením neobalíte jako obvykle v mouce či strouhance, ale naložíte alespoň na dvě hodiny do smetany.
Ještě šťavnatější máslový moučník. Tip pro mlsné jazýčky: pečete-li moučník
z máslového těsta, vyndejte ho zhruba v polovině pečení z trouby a lžičkou do něj nadělejte malé důlky. Do každého důlku vložte vločku vychlazeného másla a plech vložte zpátky do trouby. Koláč bude opravdu báječně šťavnatý a vláčný.
Zakysaná smetana umí s těstem divy. Pečivo z křehkého těsta bude báječně jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíte buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.
Trojobal. Pokud při obalování řízků do vajíček přidáte trochu piva nebo nějakého koňaku, budou řízky nejen lepší, ale také trojobal bude lépe držet.
Aby například třešně či švestky při zavařování nepopraskaly, propíchnete je a teprve potom je vkládejte do sklenic. Plody tímto způsobem také lépe vstřebají sladký nálev.
Jiné palačinky. Nahradíte-li 10 ml (2 čajové lžičky) mouky použité v palačinkovém těstě kakaovým práškem, získáte chutné čokoládové palačinky.
Ochucení čaje. Do právě připraveného čínského zeleného čaje přidejte snítky máty. Získáte osvěžující nápoj v marockém stylu.
Zdobení dortu. Z papíru vystřihněte šablony a rozložte je na dort, který chcete zdobit. Povrch posypte moučkovým cukrem. Pod šablonami se tak objeví vzor.
Využití zbytků těsta.
Malé zbytky lístkového těsta potřete olejem a doprostřed dejte lžíci ovoce.
Rohy přiložte k sobě a přimáčkněte, aby vznikl zvlněný okraj. Pečte dozlatova.
Vylepšení struktury. Čokoládová poleva nebo smetanová omáčka bude jemná, hladká a lesklá, když do ní vešleháte žloutek.
Šlehání bílků. Bílky vyndejte z lednice asi hodinu před použitím, protože se nejlépe našlehají při pokojové teplotě.
Pár dobrých zásad zmrazování:
– rozlišujeme pokrmy mražené (cca -6°C až -18°C) a chlazené (cca 4°C až 10°C).
– potraviny určené ke zmrazování musí být čerstvé.
– předvařené a tepelně upravené pokrmy musí být před mražením prudce zchlazené – zamezí se množení mikroorganismů.
– nikdy neskladujeme potraviny déle, než je jejich spotřební doba.
– mrazničku si nikdy nepleteme s chladnou spíží nebo sklepem.
– pokrmy v mrazničce označíme štítkem s datem a druhem potravin.
– na balení potravin používáme čistý alobal, mikrotenové sáčky, fólii nebo misky.
– nikdy nepoužíváme kovové, porcelánové, keramické a skleněné nádoby.
– do alobalu balíme maso, drůbež, pečivo a chléb.
– do mikrotenových sáčků balíme maso a předmrazené potraviny.
– z igelitu vytlačíme nebo vysajeme veškerý vzduch a vzduchotěsně uzavřeme.
– námrazu tlustší než 5 mm ihned odmrazujeme.
– zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat.
Co můžeme mrazit:
– tepelně upravenou zeleninu a maso
– tučné maso jen na krátký čas
– mléčné výrobky
– těstoviny, rýži, knedlíky
– bramborové kaše
– pečivo a moučníky
– ovoce, ovocné šťávy i dřeň
Co nikdy nemrazit !!! :
– hlávkový salát
– syrové brambory
– křen vcelku
– ředkvičky
– syrovou cibuli
– jablka a hrušky
– banány
– kefír
– syrová vejce ve skořápce
– pudink
– pokrmy se škrobovou moučkou
Cibule a česnek se nejlépe skladují zavěšené. Nacpěte je do punčochy a mezi jednotlivými hlavičkami uvažte uzly. Pověste na chladné místo – takhle vám pěkně vydrží.
Skladování rajčat. Rajčata skladujte v lednici jen v případě, že jsou červená.
Nízká teplota může proces dozrávání narušit.
Co se skořápkami kokosových ořechů. Skořápky nevyhazujte, můžete je využít na servírování různých krekrů a oříšků. Budou originálním doplňkem každé neformální párty.
Super domácí sójová omáčka. Stačí smíchat 3 díly bílého vína se 7 díly tekutého polévkového koření. Omáčka je výborná a k nerozeznání od kupované.
Jemná gulášová polévka. Gulášovou polévku ze sáčku vylepšíme na kostičky nakrájenou cibulí a hrstí anglické slaniny, které podusíme na suché teflonové pánvi.
Kromě toho do ní zamícháme ještě před podáváním lžíci zakysané smetany.
Cukrová poleva, která se zaručeně povede. Ušleháme 1bílek se 150g moučkového cukru, který dvakrát prosejeme. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidáme do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy.
Aby byly řízky naprosto dokonalé. Při smažení řízků přidejte do rozehřátého tuku silnější kolečka syrového bramboru, tak se vám nikdy nepřipálí. Aby byly řízky hezky dozlatova vypečené, báječně křupavé a strouhanka z nich neopadávala, nesmíte je před přípravou nechávat dlouho obalené v lednici a při samotném smažení přikrývat pokličkou. Pokud ale do vajíčka na obalování přidáte bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), strouhanka bude na mase pevně držet.
Domácí bylinkový ocet skvěle chutná. Do suché láhve nalijte bílý ocet a přidejte do něj několik snítek omytých a osušených bylinek (estragon, kopr apod.). Vždy používejte jeden druh a bylinky v něm nechávejte, dokud se ocet nespotřebuje.
Švestková povidla s octem a skořicí.
Vypeckujte 3 kg vyzrálých švestek, přidejte 500 g cukru a 250 ml octa.
Dochuťte kouskem citrónové kůry a lžičkou mleté skořice. Promíchejte a nechte zakryté utěrkou do druhého dne na chladném místě. Potom ovoce umelte nebo rozmixujte.
Zvolna vařte 4-5 hodin. Povidla se nepřipalují, takže je nemusíte ani často míchat.
Odpalované těsto se lépe rozetře. Pokud chcete péct řezy z odpalovaného těsta, je dobré si stěrku na roztírání těsta nejdříve namočit ve studené vodě. Odpalované těsto se pak na ni nelepí a dobře se rozetře.
Báječně lesklá bílá poleva. Když moučkový cukr rozmícháte s mlékem a ne
s vodou, poleva bude sněhově bílá a krásně lesklá.
Chutnější maková náplň do buchet. Maková náplň získá zajímavou chuť, když do ní přidáte 2-3 lžíce jablečných povidel.
Korpusy z křehkého, ale také piškotového těsta není snadné opravdu pečlivě rozkrojit. Zkuste drobný, ale osvědčený trik. Hranou nože si naznačte řez a okolo celého korpusu obtočte pevnou, nejlépe režnou nit. Oba konce potom překřižte a utáhněte. Korpus tak bezpečně přepůlíte a můžete začít plnit a zdobit.
Rychlý rafinovaný dezert s náplní. Z obyčejné třené buchty můžete mít za okamžik dezert, kterým okouzlíte. Moučník rozkrojte vodorovně na 3 pláty, ty potom spojte nugátovým krémem a marmeládou. Vrchní plát potřete šlehačkou, na ni rozložte kousky ovoce a ozdobte čokoládou.
Báječně nadýchané ovocné knedlíky. Jestliže vaříte ovocné knedlíky v páře na pařáku, použijte jednoduchý trik, aby se nelepily. Stačí pařák vyložit pečicím papírem, propíchat ho vidličkou, aby se skrz něj dostala pára. Nebo ho zkuste mírně potřít máslem nebo olejem.
Jednoduše oloupané citrusy. Pomeranče a grapefruity půjdou snadněji oloupat, když je předtím asi na 3 minuty vložíte do mísy s vlažnou (rozhodně ne horkou!) vodou.
Jak správně skladovat třený koláč. Koláč z třeného těsta vydrží déle svěží
a šťavnatý, když pod poklop s koláčem vložíte čtvrtku jablka.
Kypré omeletky. Těsto na omelety a lívance bude kypřejší a velmi chutné, když do něho před pečením přidáme buď nastrouhaný uvařený brambor, nebo jemně postrouhanou malou mrkev.
Ledové osvěžení. Plátky citrusového ovoce nechte zmrazit v plastikových sáčcích
a zmrzlé přidejte do nápojů.
Přebytečné ovoce. Zbylé čerstvé ovoce poduste s cukrem a přendejte do kulaté formy na koláč vyložené alobalem. Po zamrazení je vyndejte z formy, zabalte a uložte zpět do mrazáku. Máte hotovou náplň do koláčů a pájí.
Výroba sáčků na zdobení. U silného igelitového sáčku odstřihněte růžek a do vzniklého otvoru vložte hubičku.
Červená zelňačka. Zelňačka získá krásně červený odstín, když do ní v závěru varu přimícháte mletou papriku, kterou jste rozmíchali v rozehřátém oleji. Nesmíte ji ovšem připálit ani smažit, zhořkla by.
Upečené maso krájíme 10 až 15 minut po vyjmutí z trouby, aby z něj nevytekla šťáva.
Aby strouhanka při smažení řízků neodpadávala, přidáme do našlehaných vajec několik kapek oleje.
Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citrónovou šťávou.
Maso bude vláčné a chutnější.
Náhražky zelených pistácií docílíme tím, že nařežeme bílé loupané mandle a v kotlíku se žlutou a zelenou barvou je obarvíme. Do barvy se přidá trochu vody a nasekané mandle se v ní nechají den ležet. Nejsou-li probarvené i uvnitř, tak je ve zbavené vodě navaříme tak, až vsáknou barvu do sebe.
Pak necháme mandle oschnout. Jsou-li správně barveny, pak vypadají jako pravé pistácie.
Zdroj: e-mail