Toto období trvalo cca 3 milióny let, což je nejdelším obdobím lidských dějin. Zemědělství v této době člověk vůbec neznal a jeho jídelníček se skládal zejména z masa, ryb, ovoce, zeleniny, hub, semínek, hmyzu, vajec a vody. Jeho strava na druhou stranu vůbec neobsahovala zemědělské produkty (obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko, sýry a další zemědělsky zpracované potraviny). Paleo strava omezuje příjem sacharidů jako hlavního zdroje příjmu energie a ten nahrazuje příjmem zdravých tuků. Při této stravě se klade důraz na to, aby potraviny byly v co nejpřirozenějším stavu a nejlépe čerstvé, což je v dnešní době docela problém.
Paleodieta nebo jsem se setkal i s chybným názvem paleontologická dieta je často vyhledávaná dieta kvůli tomu, že lidé, kteří ji dodržují netrpí klasickými civilizačními chorobami, které mohou souviset se současným a uspěchaným životním stylem. Mezi tyto nemoci je možné zařadit cukrovku (diabetes 2. typu), nadváhu, alergie, vysoký krevní tlak, mrtvici či kardiovaskulární onemocnění. Nevhodný životní styl dnešní populace dokládají výsledky řady studií pojednávající o vysokém procentu osob trpících chronickými neinfekčními onemocněními, jako jsou onemocnění oběhového systému, diabetes mellitus nebo některé typy nádorů. Jedním z příznivých účinků paleo stravování je právě změna návyků stravování a konzumace většího množství zdravých tuků a úplné omezení tuků škodlivých.
ZASTÁNCI PALEO DIETY
Zastánci paleo diety tvrdí, že hlavním důvodem, proč nás sužují civilizační choroby je ten, že na způsob stravování ve 21. století se nestačila naše těla dostatečně vyvinout a že lidská fyziologie a metabolizmus se vyvinuli před miliony let. Naše tělo a především geny se tím pádem nedokázaly dostatečně přizpůsobit stravě založené na obilovinách, jejichž výrazný nárůst ve stravě nastal před cca 5000 – 10000 lety, což je pro evoluci malý okamžik. Těstoviny, pečivo či rýže jsou proto pro lidstvo z evolučního hlediska nové.
Dalším, rozšířeným argumentem pro vhodnost paleolitické stravy je tvrzení, že obilniny jsou plné sacharidů, na jejichž vysoký příjem nejsme z dávných dob zvyklí, a jejichž nadbytek se kvůli působení inzulinu vždy uloží do tukové tkáně. Dalším problémem zmiňovaným u obilnin a také u luštěnin je obsah glutenu, lektinů, fytátů, alkylresorcinolů a inhibitorů trávicích enzymů. Zastánci Paleo diety tvrdí, že právě tyto látky mohou být zodpovědné za vznik civilizačních a autoimunitních chorob.
Paleo dieta a pohyb jdou ruku v ruce a proto ji také často můžeme najít mezi sportovci, kteří cvičícrossfit, který je zaměřený na celkovou kondici, sílu, rychlost, výbušnost a ohebnost.
PALEO DIETA TERČEM KRITIKY
Abychom nemluvili jenom v superlativech a o pozitivních účincích paleo diety, je třeba vzít v potaz názory odpůrců tohoto způsobu stravování. Na tvrzení, že lidé v době kamenné netrpěli dnešními civilizačními chorobami kritikové oponují tím, že se v této době lidé dožívali v průměru 30 let a proto se ani nemohli těchto chorob dožít, protože jejich výskyt přibývá s věkem. To, že netrpěli obezitou vysvětlují častým hladověním a neustálým pohybem. Dalším častým tvrzením především laiků bývá, že lidé v paleolitu neměli šanci si opatřit dnešní potraviny, které paleo dieta povoluje, ale asi nikdo z nás si v dnešní době neobleče kožešinu, nevyběhne do lesa a tam bude s oštěpem lovit divokou zvěř, pravděpodobně by takového člověka ihned odvezli do blázince. Akorát dnes už maximálně chodíme lovit slevy do supermarketu a ne do lesa.
Posledním argumentem, který má případné zájemce o vyzkoušení paleo stravy odradit je finanční stránka. Je pravda, že maso i zelenina jsou drahé. Mandlová či oříšková mouka je dražší než klasická pšeničná mouka, kokosový olej dražší než živočišný a mohli bychom pokračovat. Přesto může paleo stravování v konečném důsledku vyjít finančně nastejno, protože se jí menší porce a člověk je déle nasycen, nepřejídá se apod. Samozřejmě není potřeba zmiňovat ušetřené výdaje za léky a lékaře.
JAKÉ SUROVINY BY MĚLA PALEO DIETA OBSAHOVAT
Nyní se podíváme na základní schéma, co byste měli a naopak neměli v paleo dietě do jídelníčku zařadit. Při tvorbě jídelníčku se může zdát, že jsou možnosti omezené, ale to je častý omyl, paleo strava je velmi pestrá a bohatá.
Povolené potraviny: libové maso, ryby/mořské plody, čerstvá zelenina, čerstvé ovoce, vejce, ořechy a semínka,zdravé oleje (olivový, lněný, avokádový, makadamový, kokosový, ořechový)
Zakázané potraviny: pečivo, obilniny, luštěniny, mléko a mléčné výrobky, rafinovaný cukr, brambory, průmyslově zpracované potraviny, rafinované rostlinné oleje
JAK ZAČÍT S PALEO – PÁR PRAKTICKÝCH TIPŮ, ABY SE PALEO DIETA STALA KAŽDODENNÍ RUTINOU:
Na snídani si připravte omeletu. Připravíte si soté z cibulek, paprik, žampionů a to na olivovém oleji, přidáte rozšlehané domácí vejce a nakrájené krutí nebo kuřecí prsa.
Paleo obědy jsou velmi snadné na přípravu. Na začátku týdne si připravte velké množství salátu s čímkoliv, co máte rádi. Můžeme doporučit směs zeleniny (špenát, ředkvičky, papriky, okurky, mrkev, avokádo), ořechy, plátky jablíček nebo hrušek. Takto připravený salát uchovávejte ve větší, dobře uzavíratelné misce. Každé ráno oddělte jednu dávku salátu, kterou smíchejte s masem (mleté hovězí maso, hovězí plátky, kuřecí, krutí, vepřové kousky atd…) nebo mořskými rybami či plody (losos, krevety, tuňák nebo jakákoliv čerstvá ryba). Přidejte citrónovou šťávu a olivový olej a oběd máte připravený.
Na večeři si můžete dopřát tzv. špagety squash, které jsou zdravou alternativou klasických těstovin. Přidejte pesto, masové kuličky a zalijte marinara omáčkou. Pečená řepa je rovněž výbornou přílohou k vepřovému masu. Rovněž můžete rychle v páře připravit chřest, brokolici, špenát. Lososa či jinou čerstvou rybu připravte na grilu v alobalu spolu se zeleninou, olivových olejem a česnekem.
Jako dezert jsou vhodné maliny, jahody, rybíz, borůvky a další bobulovité ovoce. Můžete si připravit mrkev a celer nakrájené na nudličky, přidat kousky ovoce, může být i sušené, dále ořechy a máte připravený zdravý a výživný dezert.
PALEO JÍDELNÍČEK – UKÁZKA
Snídaně: Míchaná vejce připravená na olivovém oleji s petrželkou; grep nebo jakékoliv sezónní ovoce; bylinkový čaj.
Svačina: Plátky libového hovězího masa; meruňka nebo jakékoliv sezónní ovoce.
Oběd: César salát s kuřecím masem (olivový olej, citrónová zálivka); bylinkový čaj.
Svačina: Jablíčko, ořechy.
Večeře: Rajčata a avokádo nakrájené na plátky; grilovaná krutí prsa bez kůže; dušená brokolice, mrkev; miska čerstvých borůvek, rozinek a mandlí; sklenice bílého vína nebo neslazené minerálky.
ZÁVĚR
Na závěr můžeme říct, že přetrvává u většiny zastánců paleo stravování společný názor, že se nejedná doslova o dietu, ale o změnu stravovacích návyků a zvýšení fyzické aktivity. Aby byl efekt tohoto způsobu stravování úplný, je potřeba zařadit do každodenního života pohyb a trénink, který je zaměřený na celkovou kondici, sílu, rychlost, výbušnost a ohebnost. Takový typem tréninku je např. Crossfit, při jehož cvičení v kombinací s paleo stravou dosáhnete maximálních výsledků jak po stránce fyzické, tak zdravotní.
Zaujala Vás také paleo dieta? Vyzkoušeli jste ji, nebo ji plánujete vyzkoušet? Budeme rádi, když se o své zkušenosti podělíte v komentáři.
Autor článku: Tomáš Rýdel
Převzaté ze stránek: http://paleorecepty.cz/ na kterých získáte další informace, rady a recepty