Každý už určitě slyšel o probioticích – neboli přátelských bakteriích našeho zažívacího traktu udržujících správnou mikroflóru a zažívání. Už v dávném Řecku se vědělo, že naše zdraví záleží z obrovské části na stavu našich střev, která jsou zodpovědná za stav naší mysli, nálady, celkového zdraví a imunity. Tibetský kefír je opravdu jeden z nejlepších elixírů pro naše zdraví právě proto, že zamezuje hnilobným procesům v našich střevech, odkyseluje organismus a výrazně posiluje náš imunitní systém. Velkou výhodou je to, že kefírová houba se při procesu fermentace živí laktózou z mléka, takže lidé s laktózovou intolerancínemusejí být smutní.
Prapůvodní název kefíru pochází z Tureckého názvu „Keif“ což znamená „dobrý pocit“. Po celá staletí byl kefír používán k léčení velmi vážných onemocnění po celém světě s neuvěřitelnými výsledky.
K historii by se dalo napsat mnohem více, ale zpět k tomu hlavnímu, co všechny zajímá: účinky a pěstování 😉
Kefír je fantastickým zdrojem mnoha výživných látek a bifidobakterií
Po 24 hodinách bez jakékoli práce Vám kefírové zrna připraví z čerstvého mléka neuvěřitelně výživný superprobiotický nápoj, který obsahuje zastoupení až kolem 30 různých probiotických kmenů. Kromě toho obsahuje velké množství důležitého vitamínu B12, dále pak vápníku, hořčíku, fosforu, kyseliny listové a vitamínu K2 a D.
Výrazně posiluje naší imunitu a dokáže bojovat s rakovinou
Věří se, že probiotické složky ve fermentovaných potravinách mají schopnostpotlačovat růst nádorů redukováním karcinogenních buněk společně se výraznou podporou imunity. V dnešní době nadměrným užíváním antibotik, které jsou doktory předepisované skoro na vše, klesá naše imunita, protože antibiotika narušují správnou mikroflóru potlačováním správných probiotických bakterií v našem zažívacím traktu. Naštěstí se ale už začalo doporučovat lidem podstupujícím antibiotickou léčbu, aby společně s ní užívali probitika a laktobacily, aby naše zdravá střevní mikroflóra zůstala v rovnováze.
Kefír má výrazné antibakteriální vlastnosti
Určité probiotické kmeny obsažené v kefíru mají schopnost chránit tělo před různými druhy infekcí. Specificky jeden kmen Lactobacillus kefiri, který se unikátně v kefíru vyskytuje. Studie dokazují, že tyto probiotika dokáží potlačovat růst mnohých škodlivých bakterií včetně Salmonely, Helicobacter Pylori a E. Coli.
Kefír velmi zlepšuje zdraví našich kostí a snižuje riziko osteoporózy
Kefír je výborný zdrojem vápníku, ale také vitamínu K2. Tento vitamín hraje zásadní roli ve vstřebávání vápníku a jeho dostatečný příjem je spojen s omezením risku zlomenin až o 81%. Celkově zmíněné probiotika zlepšují vstřebávání všech důležitých prvků pro zdraví a pevnost našich kostí a to vápníku, hořčíku, fosfóru, vitamínu D a vitamínu K2.
Kefír může vylepšit astma a alergie
Lidé se slabým imunitním systémem jsou náchylní k alergiím, které mohou způsobit stavy jako je astma. V nedávné studii publikované americkým Journal of Immunology bylo zjištěno, že kefír má pozitivní dopad na alergie tím, že dokáže redukovat zánětlivé markery v krvi. Bylo potvrzeno, že kefír má výrazné protizánětlivé působení, které se projevuje jako nezbytné v prevenci astmatu.
Největší sílu má kefír v léčení různých zažívacích obtíží
Vzhledem k tomu, že kefír obsahuje obrovské množství probiotických bakterií a laktobacilů, tak se velmi osvědčil o potíží s průjmem, ale zároveň i zácpou, protože dokáže velmi účinně čistit střeva. Dále se velmi dobře uplatňuje u léčení syndromu dráždivých střev (IBS), zánětlivých stavů žaludku a střev, vředů způsobených Helicobakterem Pylori a kvasinkových (candida) onemocněních.
Kefír zlepšuje stavy laktózové intolerance
Někomu se to může zdát zvláštní, ale kefír může velmi pomoci ledem, kteří mají problémy s trávením laktózy neboli mléčného cukru obsaženého v mléčných výrobcích. Při fermentačním procesu se se totiž kefírové houbičky živí laktózou a tím se nám nabízí unikátní nápoj, který je bez problémů tolerován lidmi s nesnášenlivostí laktózy. Každý by měl, ale poslouchat své tělo a začít s malými dávkami a pozorovat jak reaguje Vaše tělo. Není zvláštností, že po postupném užívání kefíru dokonce spousta lidí přestala mít potíže s trávením jakýchkoli mléčných produktů.
Jak kefír pěstovat a užívat
Na kefírové houbičky v obchodě jen tak nenarazíte. Houbičky se v procesu fermentace a vyrábění kefíru množí sami. Po 14 dnech kefírování by se Vám měl objem houbiček skoro zdvojnásobit. Jedinci, kteří si takto vyrábějí svůj kefír pak většinou zdarma nabízí přebytky a tím houbičky putují po dobrosrdečných lidech. Někteří nabízejí dávku houbiček za peníze, jedná se ale většinou o částku kolem 50 Kč, což je minimální výdaj.
Pro přípravu potřebujeme:
- jakoukoli uzavírací sklenici (nejlépe zavařovací sklenice – po okurkách)
- 1-2 polévkové lžíce kefírových houbiček
- mléko 0,5L (čerstvé, nejlépe BIO)
Důležité je upozornit na několik věcí. Kefírových houbiček se nesmí dotknout žádný kov(!). Pokud se budeme houbiček dotýkat jakýmkoli kovem, je vysoce pravděpodobné, že uhynou. Pokud se jednorázově omylem dotkneme, žádná katastrofa nenastane, ale pro práci musíme volit dřevěné nebo plastové náčiní.
Postup:
Do prázdné uzavírací sklenice vložíme hrst kefírových houbiček a zalijeme mlékem. Sklenice by neměla být plná, vždy bychom měli nechat 1-2 cm od okraje aby kefír mohl dýchat. Pak přiklopíme uzávěrem, ale neuzavíráme ani nešroubujeme, jen přiklopíme. Takto necháme stát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin. V průběhu této doby bychom měli tak 2-3x mlékem zamíchat, ale opět plastovým nebo dřevěným náčiním. Po této době by měl být kefír hotov. Poznáme to tak, že struktura by měla být hustá a nejlepším ukazatelem je, když naklopíme sklenici, aby se kefír nalil na stěnu, tak když pak stéká zpět dolů, tvoří takové cestičky. Kefír přecedíme přes plastové sítko, vymyjeme sklenici, vložíme opět kefírové houbičky, zalijeme mlékem, jen přiklopíme a opakujeme. Z hodně zdrojů je doporučováno houbičku oplachovat. Tomuto kroku se radím vyhnout. Promývání houbiček je přímo nepoškozuje, ale silně narušuje jejich činnost a mnohem hůře pak tvoří kefír. Po několika týdnech kefírování však doporučuji houbičky jednou za čas nechat odpočinout pár hodin až den ve vodě v lednici. Rychlost výroby kefíru je závislá na teplotě, ve které kefír necháváme. Z mé vlastní zkušenosti po 24 hodinách je kefír přefermentovaný, kdy se výrazně oddělí syrovátka a kefír což ve výsledku tvoří kefír řidší. Naopak kdo má rád hustší, je nejlepší nechat stát kefír 12 hodin v pokojové teplotě a pak ho přesunout na 12 hodin do lednice. Každý může experimentovat pro dosažení vyhovující chuti a konzistence. Velmi důležitá věc je výběr mléka. Velmi nedoporučuji používat mléko krabicové trvanlivé. Některé zdroje uvádí, že v nich houbičky umírají, což není pravda, ale rozhodně jim škodí a nevyrábějí v tomto mléce kefír dobrý a kvalitní. Nejlepší jsou mléka čerstvá-selská, BIO nebo mléka z automatu, která se i finančně nejvíce vyplatí. Bohužel těch v poslední době ubylo z důvodu vandalismu a poškozování. Velmi dobrá cesta je využít „bučících“ dovážek mléčných výrobků z farem, které staví v ulicích a nabízejí své výrobky.
Metody skladování:
Kdo opouští svoji výrobu a potřebuje houbičky uchovat delší čas, tak může je dát do mléka a do lednice, kdy houbičky budou kefír vyrábět pomaleji a vydrží tak týden až 10 dní. Pro naši delší nepřítomnost je cesta je usušit nebo zamrazit. V obou případech je nejprve opláchneme vystydlou převařenou vodou. Potom je opatrně osušíme v čistém látkovém kapesníku nebo ubrousku. V prvním případě je pak necháme usušit v papírovém pytlíku nebo ubrousku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku. Pro oživení je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko nezíská známou nakyslou kefírovou chuť. Je to kolem 4 až 10 dnů.
Zamražení uchová zrna na maximálně dva měsíce. Po úvodních krocích stejných jako u sušení vložíme zrna do nádoby nebo do sáčku naplněné sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit houbičky na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka. Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1:3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.
Jak často užívat:
Z mnoha zdrojů se dozvíte o různých léčebných kůrách, ale každému bych radil si najít svůj vlastní rytmus. Je ale vhodné s pitím kefíru začínat postupně a postupně si něj zvykat. Ze začátku se totiž mohou dostavit krátkodobé nevolnosti způsobené nastartováním očisty organismu. Kefír se dá pít před jídlem nebo po jídle, je ale vhodné si uvědomovat s jakými potravinami ho kombinujeme. Použít se dá do koktejlů, smoothies, nebo s ovocem a skvělý je také na přípravu dresinků atd.
Shrnutí na závěr:
Jako každá přírodně fermentovaná potravina je velkým přínosem pro zdraví a zejména zdraví našeho trávicího systému. Podporuje to i fakt, že největší procento naší imunity sídlí ve střevech. Mezi úžasné vlastnosti kefíru patří:
- léčí záněty v celém trávicím traktu
- kontroluje přemnožení kvasinek Candida
- výrazně podporuje imunitu a detoxikuje organismus
- potlačuje růst škodlivých virů a bakterií např. E. coli
- podporuje zdraví a pevnost kostí
- zmírňuje alergie
- zlepšuje trávení laktózy
Kefír se opravdu řadí mezi pravé elixíry života se vším, jak se patří. Jeho celkové zdravotní účinky jsou opravdu neskutečné. Zajímavý je i fakt, že tato potravina se nedá velkoobchodně vyrobit a tím nabývá své unikátnosti. Pěstování této houby vytváří i milou komunitu lidí, kteří své přebytky nabízejí dále a tím se šíří po lidech, kteří rádi dělají něco pro své zdraví s minimálním úsilím, které vyrábění kefíru obnáší. Zdraví není všechno, ale bez zdraví ničeho není. Přeji příjemné kefírování 😉
Reference:
The Link In Between Home-Made Kefir and Your Immune System
Society for General Microbiology. “How Probiotics Can Prevent Disease.”
Související články
Přírodních TOP6 proti chřipce, část I.
Probiotika proti arašídové alergii
Mikrobiom, probiotika a srdce, jakpak se to rýmuje?
převzato se souhlasem Veroniky a Martina Novotných
ze stránek