VELIKONOČNÍ RECEPTY ANEB VELIKONOČNÍ INSPIRACE

 Beránci

 

Hrnkový beránek

 

Ingredience

1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, hrst rozinek, hrst posekaných ořechů, 1 lžička kakaa, 1 lžička sušené citronové kůry, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo hery

Postup

V míse smícháme všechny suché suroviny včetně rozinek a ořechů. Přidáme celá vejce, mléko, tuk a dobře promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a přikryjeme poklopem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu.

 

 

Karamelový beránek

 

Ingredience

240 g hrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 6 vajec, 50 g ořechů, 1/2 prášku do pečiva. Na karamel 100 g krystalového cukru, 1 dl vody

Postup

Krystalový cukr rozehřejeme na karamel, nalijeme horkou vodu a za stálého míchání rozvaříme. Žloutky s cukrem a rozvařeným karamelem ušleháme do husta. Mouku smícháme s práškem do pečiva a ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou přidáváme ke karamelové směsi. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme.

 

 

 

Kokosový beránek

 

Ingredience

180 g hery, 220 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 80 g kokosu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Změklý tuk ušleháme společně s cukrem a celými vejci. Po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kokosem. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova (200°C asi 45 minut).

 

 

Kokosový smetanový beránek

 

Ingredience

4 vejce, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 smetana ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/4 hrnku kokosu

Postup

Utřeme vejce s cukrem, přidáme smetanu ke šlehání, mouku, prášek do pečiva a kokos. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna upečeme.

 

 

Rychlý smetanový beránek

 

Ingredience

280 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 190 g moučkového cukru, 1 lžička citronové kůry, hrst rozinek, 4 celá vejce, 250 ml smetany ke šlehání

Postup

V míse smícháme všechny suché suroviny. Přidáme celá vejce a smetanu, důkladně promícháme a těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí).

 

 

 

Marcipánová kuřátka

dorty dorty

Ingredience

falešný marcipán, necelý balíček piškotů (nebo rozdrobeného piškotového těsta), rum, višňový gel nebo višňový džem, cca 50 g másla

Postup

Piškoty rozdrtíme, pokropíme rumem, polijeme rozpuštěným máslem a smícháme se 3 lžícemi višňového gelu nebo džemu. Umícháme polotuhou hmotu, příliš tuhou zředíme rumem nebo džemem, řídkou zahustíme dalšími piškoty. Kousek marcipánu oddělíme, malinký kousek na očička obarvíme kakaem, kousek na trávu obarvíme potravinářskou barvou nazeleno. Zbytek nažluto. Kousek žlutého marcipánu rozválíme na velikost kuřátkové formičky a rozválenou plackou (cca 3-4 mm silnou) ji vyložíme. Pečlivě prsty natlačíme do všech záhybů a vyčnívající okraje odřízneme nebo odstříhneme nůžkami. Vzniklou dutinu vyplníme piškotovou hmotou, hodně ji tam natlačíme. Pak ji překryjeme dalším rozváleným žlutým marcipánem. Dáme ztuhnout do ledničky (stačí půl hodiny). Pak celé kuřátko opatrně z formičky vyloupneme, je potřeba napřed kolem dokola uvolnit okraje, např. malým nožíkem. Pokud někde dole marcipán přečnívá, opatrně ho odřízneme. Přilepíme očičko z hnědého marcipánu, ze zeleného vytvoříme travičku.

 

 

 

Rumové bábovičky

 

 

Ingredience

5 vajec, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 200 ml rumu, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva

Postup

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Potom vmícháme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rum. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové nebo jiné formy, případně více forem menších, a upečeme při 180°C. Do části těsta můžeme vmíchat lžičku kakaového prášku a budeme mít těsta dvou barev.

 

 

 

Sněhový beránek

 

Ingredience

1 upečený a vychladlý beránek podle libovolného receptu

sníh: na 1 bílek 60 g krystalového cukru a malá špetka soli

 

Postup

Připravíme si hrnec na bílky a větší hrnec na vodu. Vodu ohřejeme tak, aby byla horká, ale nesmí se vařit, aby se bílky nesrazily. Mezitím krátce zašleháme do bílků sůl a poté opět krátce zašleháme cukr. Pak vložíme hrnec s bílky do horké vodní lázně a ručním elektrickým šlehačem pomalu šleháme na nejnižší rychlost, aby se bílky stačily během šlehání prohřát. Sníh je hotový, když je lesklý a hodně hustý (tvoří se na něm při šlehání špičky).

Hotový sníh necháme trochu vychladnout za občasného míchání, pak naplníme plátěný pytlík s ozdobnou špičkou a nastříkáme na beránka kožíšek. Nalepíme oči a čumáček z rozinek. Nazdobeného beránka vložíme opatrně do trouby, zapneme na velmi slabo (50 – 100°C) a usušíme.

Na tohoto beránka (ze 400 g mouky) je potřeba sníh z 3 – 4 vajec.

Pokud nám zbude sníh, zamícháme do něho trochu kokosu nebo mletých ořechů, nastříkáme (nebo dáme lžičkou) na plech hromádky a usušíme pusinky v mírně vyhřáté troubě.

 

 

 

Zajíc celý perníkový

 

Ingredience

400 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 200 ml mléka, 200 ml oleje, hrstka posekaných ořechů a mandlí, kousek nahrubo postrouhané čokolády

Postup

V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme vejce, mléko, olej a dobře promícháme.

Nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme (cca 40 minut, zkoušíme špejlí).

Po vytažení z trouby chvíli počkáme a pak opatrně vyklopíme. Po vychladnutí můžeme pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou.

 

Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

Velikonoční recepty pečené sladké:

 

 

1. LOPOŤÁKY:

500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, 200 g krystalového cukru, 250 g másla, 4 žloutky, 1/2 litru mléka, 80 g droždí, 15 g soli. Z 2,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozkvedláme žloutky. Do mísy vsypeme obě mouky, cukr, sůl, zamícháme a vlijeme kvásek, mléko se žloutky a vlažné rozpuštěné máslo. Těsto dobře vypracujeme, aby se nelepilo na vařečku, a necháme kynout. Z vykynulého těsta odvážíme bochánky po 300 g a necháme ještě chvíli kynout. Klademe je na vymaštěný plech a válečkem rozválíme dokulata. Okraj asi 1,5 cm široký potřeme rozšlehaným vejcem a do středu dáme nádivku. Tvarohový koláč sypeme strouhaným perníkem a drobenkou z 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 270 g polohrubé mouky. Hruškový, zelný a makový pouze drobenkou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Upečený koláč potřeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu. Vychladlý pocukrujeme.

 

 

2. OŘECHOVÝ VĚNEC:

500 g polohrubé mouky, 60 g krupicového cukru, 100 g másla, 3 žloutky, 2,5 dl mléka, 1 lžička citronové šťávy, 1 kostka droždí, 1 lžička soli. Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí vymícháme kvásek. Vykynutý nalijeme do proseté mouky, přidáme žloutky, zbytek cukru, mléka, vlažný tuk, citronovou šťávu a sůl. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou, necháme přikryté 30 minut kynout, propracujeme a znovu necháme kynout. Rozválíme na plát, nakrájíme na 3 pruhy, do středu každého dáme ořechovou náplň. Smícháme 200 g mletých vlašských ořechů, 100 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci rumu, 3 lžíce marmelády. Na střed každého pruhu dáme náplň, svineme do rolády. Tři rolády spleteme do copu, položíme na vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C.

 

 

3. RUMOVÍ ŠNECI:

400 g hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 20 g droždí, 10 lžic vlažného mléka, 10 lžic vlažné vody, 1/2 lžičky soli. Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mléko a necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme vláčné těsto a přikryté necháme hodinu kynout. Vyválíme na 5 mm silný plát, potřeme rozpuštěným máslem a náplní ze 4 lžic moučkového cukru, 2 lžiček mleté skořice, 1 vejce, 2 lžic rozinek a 2 lžic rumu. Svineme do rolády a nakrájíme na 3 cm kolečka. Klademe na vymazaný plech, upravíme do tvaru šneku, potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 180 °C upečeme dozlatova.

 

 

4. KYNUTÉ LOMNICKÉ KROUŽKY:

250 g hladké mouky, 120 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 15 g droždí, špetka soli. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, droždí a trochu mouky. Vymícháme kvásek, přidáme do mouky společně s vlažným máslem, žloutkem, solí. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a vykrajujeme kolečka s otvorem. Klademe na vymazaný plech, necháme chvíli kynout a upečeme dočervena. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Můžeme je také nechat vychladnout, rychle namočit do studené vody a obalit v cukru. V horké troubě je pak necháme rychle usušit.

 

 

5. VELIKONOČNÍ MARCIPÁNKY:

500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 5-6 lžic medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do perníku, skořice, tlučený hřebíček, citronová kůra. Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme na tenký plát a vykrajujeme buď tvary vajíček nebo květinek. Potřeme je žloutkem a upečeme. Poléváme bílkovou polevou (čokoládovou) a zdobíme nebo slepujeme různým krémem.

 

 

6. MRKVOVÉ ŠÁTEČKY:

300 g hrubé mouky, 250 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g tuku Hera, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, rozválíme na tenký plát a nakrájíme čtverečky. Plníme je džemem, okraje potřeme bílkem (lépe drží) přehneme napůl a stiskneme. Na vymazaném plechu upečeme a za tepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

 

 

7. OŘECHOVÍ ŠNEČCI:

250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 2 žloutky, 1 lžíce mléka, špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, vyválíme obdélník. Potřeme ořechovou nádivkou. Utřeme 100 g másla s 70 g moučkového cukru, 1 vejcem, špetkou mleté skořice, 2 lžícemi kakaa, vmícháme 150 g mletých ořechů. Naplněné těsto svineme do roládky, necháme v chladu ztuhnout. Ostrým nožem nakrájíme na 6 mm silná kolečka, klademe na vymazaný plech a v mírnější troubě upečeme (ne prudce, aby se ořechy nespálily).

 

 

8. PEČENÍ TVAROHOVÍ ŠNECI:

250 g polohrubé mouky, 250 g tuku (Hera, máslo), 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu hodinu odpočinout. Vyválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným tukem a posypeme náplní. Smícháme 100 g mletých ořechů, 100 g v rumu namočených rozinek, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (nebo kandované pomerančové kůry), špetku mleté skořice. Svineme do rolády, mokrým nožem nařežeme na 25 i více kousků. Položíme na tukem vymazaný plech a pečeme asi 20 minut při 200°C. Teplé šneky pokapeme citronovou polevou vymíchanou ze 2 lžic citronové šťávy a 150 g moučkového cukru.

 

 

9. SVÁTEČNÍ VDOLEČKY:

500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 4 žloutky, 70 g droždí, 2 dl mléka, 1 a půl dl oleje, rum, citronová kůra, sůl. Zaděláme těsto a po vykynutí zaděláme znovu. Z těsta vykrajujeme kousky, které plníme náplní (makovou, tvarohovou). Na vdolečky dáme trochu marmelády, drobenku a upečeme.

 

 

10. MANDLOVÉ KOBLÍŽKY:

Utřeme: 150 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutek. Vyšleháme a přidáme 70 g mletých mandlí, na špičku nože tlučeného hřebíčku, malou lžičku skořice, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr a 300 g polohrubé mouky proseté s 1/2 balíčkem prášku do pečiva. Ze zpracovaného těsta tvarujeme koblížky, klademe je na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě. Po upečení zdobíme podle chuti a fantazie.

 

 

11. ŠVÉDSKÉ VELIKONOČNÍ BOCHÁNKY:

600 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 150 g másla, 1/4 litru mléka, 50 g droždí, špetka mleté skořice a soli. Kváskem zaděláme těsto, necháme asi hodinu v teple kynout pod utěrkou. Lžící vykrajujeme z těsta bochánky velké jako pěst a klademe je na vymazaný plech. Necháme 10-15 minut kynout, pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Upečené vychladlé kousky rozkrojíme, těsto trochu vydlabeme. Smícháme 70 g strouhaných oloupaných mandlí a 70 g moučkového cukru, přidáme vydlabané těsto a spojíme s 1/4 l ušlehané šlehačky. Nádivku dáme do bochánku a pocukrujeme.

 

 

12. TVAROHOVÍ ŠNECI:

250 g polohrubé mouky, 250 g tuku (Hera, máslo), 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva. Vypracujeme těsto a necháme hodinu v chladničce odležet. Rozválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným máslem. Posypeme směsí z 150 g moučkového cukru, 50-100 g mletých ořechů, 100 g v rumu namočených rozinek, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (nebo nakrájené kandované pomerančové kůry), trochy mleté skořice. Svineme do závinu a nožem máčeným ve studené vodě nakrájíme na 25 i více kousků – „šneků“. Položíme na tukem vymazaný plech a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Teplé pokapeme citronovou polevou (150 g moučkového cukru a 2 lžíce citronové šťávy).

 

 

13. DVOUBAREVNÍ ŠNECI:

300 g hl. mouky, 150 g cukru, 1 vanil. cukr, 2 žloutky, 200 g másla, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce smetany. Z mouky, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě části, do jedné zapracujeme kakao a do druhé smetanu. Z těst vyválíme úzké dlouhé placky, položíme na sebe a pevně zavineme. Z rolády krájíme kolečka, která na plechu vyloženém pečícím papírem upečeme.

 

 

14. TVAROHOVÝ KOLÁČ SE ZAJÍČKY:

Na vále rozdrobte 100 g másla a 200 g polohrubé mouky se špetkou prášku do pečiva na drobenku. Přidejte 150 g bílého jogurtu a zpracujte na vláčné těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout. Kousek těsta dejte stranou.Pak těstem vyložte koláčovou formu o průměru 20-22 cm. Vložte do ní pečící papír, vrstvu suchých fazolí nebo hrachu a těsto asi 10 minut předpečte ve vyhřáté troubě. Rozmíchejte 3 vejce s 300 g měkkého tvarohu, vanilkovým cukrem, 60 g moučkového cukru, šťávou a kůrou z citronu a 50 g rozinek. Z dortové formy vyndejte papír i s fazolemi. Do předpečeného těsta nalijte tvarohovou hmotu, vložte zpět do trouby a zvolna pečte dalších 30-40 minut. Z odkrojku těsta vyválejte tenký plát, vykrájejte zajíčky a upečte je. Vychladlý koláč posypte barevným kokosem, ozdobte zajíčky a cukrovými vajíčky.

 

 

15. VELIKONOČNÍ COP S PŘEKVAPENÍM:

Do mísy prosejte 400 g polohrubé mouky, přidejte 100 g cukru, udělejte důlek a nalijte do něj 200 ml vlažného mléka. Do mléka rozdrobte 30 g droždí a nechte je vzejít. Pak přidejte ještě 150 g rozpuštěného másla, 2 žloutky a citronovou kůru. Vypracujte vláčné těsto, do kterého podle potřeby zapracujte mouku. Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě. Jemně nastrouhejte 500 g mrkve, dejte ji do kastrolu, zalijte 200 ml mléka, 30 g másla a vařte, až se všechno mléko odpaří. Pak k mrkvi přidejte 50 g moučkového cukru, lžičku skořice a 50 g umletých vlašských ořechů. Promíchejte a nechte vychladnout. Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 3 díly, z každého vyválejte váleček, rozválejte ho na pruh, pokryjte třetinou mrkvové náplně a stočte do válečku. Válečky spleťte do copu, který položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ješte nakynout. Pak cop potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a v předehřáté troubě zvolna upečte.

 

 

16. KYNUTÁ ZVÍŘÁTKA:

Ve 200 ml vlažného mléka rozdrobte 40 g droždí, vmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Utřete 4 žloutky se 100 g másla a 100 g cukru moučky, přidejte vzešlý kvásek, 500 g polohrubé mouky, sůl, špetku muškátového květu a citronovou kůru. Vypracujte spíše tužší těsto, které nechte vykynout, znovu je prohněťte, nakrájejte na kousky, vyválejte z nich válečky a kouličky a utvořte zvířátka nebo malé bochánky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe, nechte je ještě chvíli kynout, pak je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte půlkami mandlí nebo lískovými oříšky, vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte.

 

 

17. RYCHLÉ JIDÁŠE:

1 balíček listového těsta vyválíme na 3 mm, posypeme 1 lžící skořice smíchanou se 4 lžícemi písk. cukru a 50 g rozinek. Těsto svineme do rolády, nakrájíme na 2 cm široké řezy, přeneseme na plech vyložený papírem a potřeme rozšl. vejcem. Vložíme do hodně vyhřáté trouby a upečeme. Horké potřeme nahřátým medem.

 

 

18. MAZANEC:

Utřeme 100 g tuku, 100 g ml. cukru, 2-3 žloutky, vanil. cukr a citr. kůru. V troše oslazeného mléka necháme vzejít kvásek ze 20 g droždí.  250 g hl. mouky, špetku soli, utřenou směs a kvásek promícháme a zpracujeme vláčné těsto. Necháme asi 45 minut kynout a na vále do těsta zapracujeme rozinky, kandované ovoce, slunečnicová semínka, vytvarujeme kulatý mazanec a necháme kynout. Potřeme vejcem, ozdobíme lískovými ořechy nebo mandlemi a zvolna upečeme.

 

 

19. PEČENÁ VELIKONOČNÍ VAJÍČKA:

300 g pol. mouky, 50 g ml. cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 2 lžíce rumu, citr.kůra, 1 prášek do pečiva, špetka soli – vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Hlubší polévkovou lžíci vysypeme moukou a vtlačujeme do ní kousky těsta. Vyklepneme na vym. plech a upečeme. Vychladlá vajíčka vydlabeme a naplníme rumovou nádivkou: Vyblabané drobečky polijeme rumem, vmícháme 70 g utřeného másla, 60 g ml. cukru a 2 lžíce marmelády. Půlky vajíček poléváme čokoládou a a slepujeme nádivkou.

 

 

20. MEDOVÁ SLEPOVANÁ VAJÍČKA:

Ve vodní lázni šleháme 200 g krup. cukru, 60 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžičku skořice, 4 lžíce rumu. Přidáme 2 lžičky sody a třeme asi 2 minuty. Za horka zpracujeme na vále s 500 g hl. mouky, vyválíme na 5 mm a vykrajujeme oválky, které upečeme. Slepujeme máslovým krémem: uděláme jíšku ze 30 g másla a 30 g hl. mouky, zalijeme 2 dl mléka a povaříme. Utřeme 100 g másla, 100 g ml. cukru a vmícháme vychladlou kaši. Povrch vajíček ozdobíme různými polevami.

 

 

21. VELIKONOČNÍ MAZANEC:

500 g pol. mouky, 70 g krup. cukru, 30 g droždí, 2 dl mléka, 1 vanil. cukr, 100 g rozpuš. tuku, 2 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, muškátový květ, tlučený anýz, sůl, kůra z 1 citronu, 1 vejce + 10 g tuku na potření, ml. cukr a vanil. cukr na posypání.  Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout (polovinu mandlí na nudličky necháme na posypání). Uhněteme dva kulaté bochánky, dáme na vym. plech kynout. Potřeme vejce, vrch mazance nastříhneme nůžkami do kříže a posypeme mandlemi. Dáme do silně vyhřáté trouby ( 225 °C) a po 10 min. zmírníme. Když povrch mazanců zčervená, přikryjeme je alobalem a pečeme 45-60 minut. Pocukrujeme.

 

 

22. PLNĚNÝ JARNÍ COP:

500 g pol. mouky, 100 g rozpuš. másla, 70 g kryst. cukru, 2 dl mléka, 3 žloutky, sůl, 30 g droždí, lžíce rumu – zaděláme kvásek z droždí, mléka, cukru a trochy mouky a necháme vykynout. Přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které rozdělíme na tři díly, vytvarujeme  bochánky a necháme kynout. 80 g kandované směsi a rozinek namočíme do 1/2 dl vody s 1 lžičkou citr. šťávy. Pak smícháme se 130 g meruňkové marmelády. Vykynuté koule rozválíme na dlouhé obdelníky, potřeme náplní a zavineme. Spleteme cop, dáme na vym. plech a upečeme asi hodinu na 200 °C. Necháme vychladnout, potřeme zbytkem marmelády. Dohladka utřeme 2 lžíce ml. cukru a šťávu z 1 citronu, nahřejeme ve vodní lázni a potřeme cop.

 

 

23. VELIKONOČNÍ PLETENEC: Foto

Utřeme 150 g tuku, 150 g ml. cukru, 2 vanil. cukry, přidáme 150 g tvarohu, 2 vejce, 1 dl mléka, 2 lžíce rumu, 1 lžíci citr. šťávy, 500 g hl. mouky a 1 a 1/2 prášku do pečiva. Nakonec zapracujeme 100 g rozinek, kandované ovoce a kousky čokolády. Rozdělíme na dvě části, vyválíme válečky, které propleteme a spojíme do věnce. Dáme na vym. plech, zapečeme, troubu zmírníme a dozlatova dopečeme. Pocukrujeme nebo přelijeme cukrovou polevou.

 

 

24. KOLEDNICKÝ KOLÁČ:

30 g droždí, 1/4 l mléka, 500 g pol. mouky, 100 g ml. cukru, 100 g rozpuštěného másla, sůl – zaděláme kvásek, který necháme vykynout, vlijeme do ostatních surovin a zpracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Připravíme náplň: 500 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanil. cukr, 2-3 lžíce písk. cukru – vše utřeme.  250 g ml. máku podusíme s 5 lžícemi mléka, přidáme 2-3 lžíce písk. cukru a špetku ml. skořice.  3 jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Z těsta vyválíme plát a přeneseme jej na vym. plech. Potřeme tvarohem, na tvaroh klademe mák a posypeme jablky. Upečeme dozlatova.

 

 

 

 

Velikonoční recepty smažené:

 

 

1. SMAŽENÉ FÁNKY S RUMEM:

370 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 dl smetany, 1 lžíce rumu, špetka soli. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách. Pocukrujeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

 

 

2. MYŠKY:

250 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 1 lžíce krupicového cukru, 4 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, špetka soli. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky těsta a smažíme jako koblížky. Usmažené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

 

3. SÝROVÉ VDOLEČKY:

150 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného sýra, 70 g másla, 4 žloutky, sůl. Máslo utřeme se žloutky a solí, vmícháme sýr, mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme na tenký plát, vykrajujeme kolečka a smažíme v rozpáleném tuku.

 

 

4. ARAŠÍDOVÉ PLACIČKY:

2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 2 dl vody, 2 utřené stroužky česneku, sójová omáčka, kari koření (nebo myslivecké koření), majoránka, sekané vlašské ořechy, arašídy, dýňová i slunečnicová semena, špetka soli. Všechny suroviny smícháme, kousky těsta vkládáme do rozpáleného tuku a rozetřeme na placičky. Při smažení druhé strany je posypeme strouhaným sýrem. Zdobíme zelenou petrželkou.

 

 

5. RYCHLÉ TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY:

2 sklenky polohrubé mouky, 1 kostka tvarohu, 4 vejce, 1/2 sklenky mléka, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva. Utřeme tvaroh s vejci, mlékem a rumem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme. Lžící vykrajujeme veliké noky, které smažíme v rozpáleném tuku. Vyrostou do velikosti klasických koblížků. Obalujeme v moučkovém cukru, podáváme s čajem nebo bílou kávou.

 

 

6. TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY:

500 g tvarohu, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce cukru, 3 vejce, 3 lžíce kysané smetany, špetka soli. Tvaroh s ostatními přísadami vyšleháme, tvarujeme ploché koláčky, které obalujeme v mouce a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme polité hustou kysanou smetanou.

 

 

7. SMAŽENÁ JARNÍ SLUNÍČKA:

450 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 150 g tuku Hera (máslo), 3 vejce, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli. Utřeme tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, přidáme rum. Do mouky proseté s práškem do pečiva vmícháme utřenou směs a vypracujeme těsto. Necháme hodinu v chladu odpočinout, rozválíme na plát, vykrajujeme kolečka, středy vykrojíme malým kolečkem. Po obvodu kolečka paprskovitě nařízneme. V rozpáleném tuku smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené obalujeme ve směsi vanilkového a skořicového cukru.

 

 

8. SMAŽENÉ ODPALOVANÉ PLACIČKY:

150 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 60 g másla, 6 vajec, 1/8 litru mléka, 2,5 dl kysané smetany, špetka soli. Osolené mléko, smetanu, máslo zahřejeme do varu. Vsypeme mouku, cukr a na ohni mícháme, až se těsto nechytá nádoby. Odstavíme, necháme prochladnout a do vlažného těsta postupně zamícháme vejce. Z kousků těsta tvarujeme malé placičky a na rozpáleném tuku (ztužený 100% tuk) smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe na ubrousky (odsají tuk) a pocukrujeme.

 

 

9. BANÁNOVÉ KOBLÍŽKY:

8 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 banány, citronová šťáva. Banány utřeme, pokapeme citronovou šťávou. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva, banány. Podle potřeby přidáme trochu vody a vypracujeme hustší těsto. Lžící vykrajujeme kulaté koblížky a smažíme dozlatova.

 

 

10. SLADKÉ POTĚŠENÍ:

200 g hladké mouky, 1 tučný tvaroh, 4 vejce, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva. Z vypracovaného těsta lžičkou vykrajujeme malé kousky, které smažíme v rozpáleném oleji a potom obalujeme v cukru.

 

 

11. TVAROHOVÉ LÍVANEČKY:

100 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 1 vejce, sůl. Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, moukou, mírně osolíme. Z těsta tvarujeme menší placičky velikosti a tvaru lívanečníku a smažíme na tuku po obou stranách dozlatova. Hotové potřeme džemem, pokapeme jogurtem rozmíchaným se smetanou.

 

 

11. SMAŽENÉ „MYŠI“:

250 g polohrubé mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 50 g másla, 1 vejce, 2 dl mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli.  Máslo utřeme s cukrem, postupně přidáváme ostatní suroviny. Lžící klademe kousky těsta do horkého oleje a dozlatova usmažíme. Ještě horké „myši“ obalíme v moučkovém cukru se skořicí.

 

 

12. MINIKOBLÍŽKY:

250 g výběrové mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 1/8 litru mléka, citronová kůra, rozinky, 1 prášek do pečiva, špetka soli. Vymícháme řidší těsto, malou lžičkou nabíráme a smažíme v rozpáleném tuku koblížky. Usmažené sypeme cukrem s vanilkou.

 

 

13. SMAŽENÉ „BOŽÍ MILOSTI“:

500 g hladké mouky Speciál (a trochu polohrubé), 1 lžička moučkového cukru, 8 žloutků, 1 bílek, 1 šlehačka, 1 kostka droždí, 1/2 dl rumu, špetka soli. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, bílek, rum a droždí rozmíchané ve vlažné šlehačce. Vymícháme řidší těsto, přikryté necháme chvíli odpočinout. Vyválíme, nakrájíme na dílky a tvarujeme malé bochánky. Necháme je 20 minut odležet, pak každý vyválíme na tloušťku 3-4 mm, rádýlkem krájíme pásky, ale nedokrajujeme. Smažíme v rozpáleném sádle (na těstě nesmí být mouka, jinak sádlo při smažení utíká). Obracíme špejlemi, usmažené osušíme papírovými ubrousky, vlažné sypeme cukrem s vanilkou.

 

 

14. VDOLKY:

200 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 4 vejce, 3/4 prášku do pečiva. Rozšleháme vejce, přidáme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z vypracovaného těsta lžičkou (namočenou v horkém tuku pro snadnější nabírání) vykrajujeme kousky, které smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Hotové necháme okapat na ubrousku, potom obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

 

15. SMAŽENÉ VDOLEČKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA:

400 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce tuku Hera (50 g), 2 vejce, mléko, 20-30 g droždí, sůl. Utřeme tvaroh s vejci, cukrem a tukem. Přidáme prosetou mouku, sůl a zaděláme kváskem vzešlým ve vlažném oslazeném mléce. Vypracujeme tužší těsto, necháme asi 1 hodinu v teple, přikryté utěrkou, vykynout. Rozválíme na prst vysokou placku a skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kulaté placičky. Necháme na plechu asi 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby krátce zapéct. Zapečené vdolečky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dorůžova. Klademe na papírové ubrousky, mažeme marmeládou, sypeme strouhaným tvarohem. Zakapeme smetanou, jogurtem, nebo do středu dáme kopeček smetanového krému.

 

 

16. MANDLOVÁ KOLEČKA:

500 g pol. mouky, 75 g ml. cukru, 50 g ml. mandlí, 40 g droždí, 250 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli. V mléku s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme olej, rum, žloutky a vše v mixéru našleháme do pěny. Vmícháme mandle a mouku se solí a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, která necháme pod utěrkou ještě 30 minut kynout a pak je z obou stran smažíme na oleji dozlatova. Po okapání oleje obalíme v ml. cukru

 

 

17. TVAROHOVÉ VDOLEČKY:

250 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka soli. Zpracujeme těsto, tvarujeme kolečka a smažíme na rozpáleném tuku. Usmažené obalujeme v moučkovém cukru se skořicí nebo ještě teplé potíráme zavařeninou a zdobíme šlehačkou.

 

 

18. ODPALOVANÉ KOBLIHY:

3/4 litru vody dáme vařit s 30 g másla, špetkou soli a 1 lžící rumu. Do vařícího vsypeme 300 g polohrubé mouky, hodně vymícháme a necháme vychladnout. Vmícháme 4 celá vejce, 4 lžíce rumu, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Lžící vykrajujeme malé koblížky a smažíme v rozpáleném tuku. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

 

19. SMAŽENÉ BOŽÍ MILOSTI:

1 lžíce šlehačky, 1 žloutek, hladká mouka. Šlehačku rozšleháme se žloutkem a zahustíme moukou na vláčné těsto. Zpracujeme a vyválíme váleček. Odkrajujeme kousky těsta, každý výválíme na tenkou placičku, nožem (rádýlkem) uprostřed nařízneme do kříže. Smažíme rychle v rozpáleném tuku (sádlo, 100% ztužený tuk) po obou stranách. Usmažené klademe na papírový ubrousek (odsaje tuk) a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

 

20. BOŽÍ MILOSTI:

270 g hladké mouky, 1 kypřící prášek, 5 žloutků, 200 ml smetany, 2 lžíce rumu, špetka soli, 2 lžíce krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, olej na smažení, moučkový cukr na posypání. Mouku prosijte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na čtyři díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo. Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátu těsta pak pomocí nože nebo čtverhranné formičky vykrájejte čtverce či obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy. Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpalte olej (měl by sahat do výšky 3-4 cm). Postupně do něj vkládejte čtverečky a ze všech stran je smažte. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.

 

 

 

 

Vaše výrobky z Velikonoc 2011:

 

 

Od Jeleny:

 

 

Máslové sušenky

 

225 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, kůra z půlky citrónu, 3 žloutky, 125 g másla, rybízová zavařenina na slepování. Zdobení: čokoláda na vaření, kokos, marcipán. Na vál prosijeme mouku a moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr, kůru, žloutky a nastrouhané máslo. Vypracujeme těsto, které necháme min. půl hodiny odpočinout v chladnu. Těsto rozválíme na plát, vykrajujeme různé tvary. Upečeme. Hotové sušenky slepujeme zavařeninou a zdobíme podle fantazie

 

 

 

 

Zajíčci (třené těsto) www.pecenijeradost.cz

 

4 vejce, 120 g Hery, 180 g cukru krupice, 2 bal. vanilkového cukru, 200 ml vlažného mléka, 240 g polohrubé mouky, 1 bal. kypřícího prášku. Změklou Heru vyšleháme s cukry do pěny. Postupně přidáme žloutky. Pak přisypáváme mouku s práškem, přilijeme mléko a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do 2 forem na zajíčka. Formy předtím vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme asi 30 min při 170 st. (HVT). Po upečení necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme z formy. Poprášíme cukrem nebo polijeme polevou. Na oko použijeme rozinku nebo oříšek. Kolem krku uvážeme mašličku.

 

 

 

 

 

Perníčky Dany Holmanové (časopis Knihovnička recepty – Perníčky a medovníčky)

 

 

900 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžička amonia, 1 lžíce perníkového koření, 250 g medu, 1 vejce a 3 žloutky, 125 ml vody. Na vále smícháme suché přísady a polovinu mouky. Pak přidáme vejce, žloutky, tekutý med a vodu. Pak postupně zapracováváme zbylou mouku. (někdy se všechna mouka nevejde). Vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Těsto necháme zabalené ve folii v chladu odležet (i několik dní). Pak rozválíme na silnější plát a vykrajujeme tvary. Upečeme asi při 180 st. (doba – podle velikosti a druhu trouby). Na závěr pečení se perníčky mohou potřít vejcem s trochou kakaa a vrátit na chvíli do trouby a upečené znovu potřít. (Já jsem perníčky nepotírala). Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou. Já jsem kromě bílkové polevy použila také zdobící tubu Dr. Oetkera a marcipán.

 

 

 

 

 

 
Pórkový koláč (nejen na zelený čtvrtek) (receptář Dr. Oetkera)

 

Těsto: 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička soli, 1 vejce, 100 g změklého másla, 2 lžíce vody. Náplň : 3 lžíce oleje, 250 g najemno nakrájeného pórku, 1 cibule, 250 g nakrájené slaniny (např. anglické), 250 ml smetany (já jsem dala 200 ml šlehačky a 50 ml mléka), 3 vejce, 80 g hladké mouky, 1 lžička soli, špetka sladké papriky. Těsto: Vše propracujeme na hladké těsto a dáme do chladna (asi 30 min.) Pak těsto vyválíme na plát a vložíme do dortové formy (26 cm) – vymazané nebo vyložené pečícím papírem. Z těsta vytvoříme okraj asi 3 cm vysoký. Náplň : Na oleji orestujeme pórek, cibuli, slaninu (asi 2 min.). Necháme vychladnout. Smetanu, vejce a mouku promícháme. Přidáme sůl a papriku a orestovanou směs. Vše promícháme. Náplň nalijeme na těsto ve formě a uhladíme. Pečeme při 150 st. (HVT) asi 45 min. Koláč necháme chvíli vychladnout. Ještě teplý krájíme. Dá se jíst i studený.

 

 

Mazanec, věneček, beránek

 

Těsto stejné jako minulé vánoce (vánočka) i velikonoce

 

 

Zajíčci (šlehačkové těsto) (kalendář 2011)

 

4 vejce, 1/2 – 3/4 hrnečku krupicového cukru, 250 ml šlehačky, 1 a půl hrnečku pol. mouky, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přisypeme mouku s práškem, přilijeme vlahou šlehačku. Nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků. Pečeme v tukem vymazaných a moukou vysypaných 2 formách na zajíčka asi 30 min. při 170 st. (HVT) Po upečení necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme z formy. Poprášíme cukrem nebo polijeme polevou. Na oko použijeme rozinku nebo oříšek. Kolem krku uvážeme mašličku.

 

 

Od Nadi K:

 

 

 

 

 

 

Od Petra V:

 

 

 

 

 

 

Od Lídy z Kladna:

 

 

Od Libušky:

 

 

 

 

 

Vaše výrobky z Velikonoc 2010:

 

Od Ivany K:

 

 

 

 

Od Jeleny:

 

Koláče cukrářské (od mé babičky) 

350 g hrubé mouky, 300 g Hery, špetka soli, 3 lžíce mléka, 1 lžíce cukru, 1 žloutek, 30 g droždí, 3 bílky. K rozdrobenému droždí přidáme cukr a vlažné mléko, necháme vzejít. Změklou Heru utřeme se žloutkem, přidáme mouku a vzešlé droždí, vymícháme. Nakonec pomalu zamícháme sníh z bílků (se špetkou soli). Těsto necháme vykynout. Z těsta vytvoříme malé koláčky, které plníme náplní (tvarohovou, makovou, povidlovou). Okraj koláčku potřeme vajíčkem. Na náplň můžeme dát trošku drobenky. Pečeme asi při 160° okolo 10 minut (horkovzdušná trouba). Hotové koláčky pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Koláč – jako bílek je tvarohová nádivka, jako žloutek meruňková marmeláda. Posypání: drobenka

Malý beránek – do těsta jsem přidala kandovanou kůru, z kousků těsta jsem vytvořila šnečky na tělíčko, nožičky a ocásek a z většího kousku jsem vytvarovala hlavičku. Beránka jsem potřela vajíčkem a posypala drobenkou.

 

 

Medové perníčky – nemusí se nechávat rozležet ( zdroj: www.pecenijeradost.cz) 

Těsto: 450 g hladké mouky, 3 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 80 g Hery, 130 g cukru moučka, 0,5 lžičky mletého anýzu, 1 lžička mleté skořice, 0,5 lžičky mletého hřebíčku, strouhaná citrónová nebo pomerančová kůra, 1 vejce na potření. Zdobení: bílková poleva

Mouku smícháme se sodou, přidáme tekutý med, změklou Heru a ostatní přísady. Vypracujeme tuhé těsto, které se nesmí lepit. Necháme ho v chladu odpočinout. Na pomoučněném válu nebo mezi dvěma mikrotenovými fóliemi vyvalujeme z těsta placky o síle asi 3 – 4 mm. Vykrajujeme tvary, které klademe na plech lehce vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě 3 – 6 minut, podle velikosti tvarů. Ihned za horka potíráme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme polevou podle vlastní fantazie. Já jsem perníčky vejcem nepotírala. Do těsta jsem přidala trochu kakaa.

 

 

 

Mazanec, věneček (těsto stejné jako na vánočky) 

 

 

 

Křehké linecké těsto (výstřižek z časopisu) 

150 g másla, 100 g mouč. cukru, 350 g hl. mouky, 2 žloutky, šp. soli, 1 van. cukr, mléko. Smícháme mouku, cukry a sůl, přidáme vychlazené máslo na kostičky nebo ho nastrouháme, pak přidáme žloutky, mléko přidáme podle potřeby. Vytvoříme těsto, necháme ho 30 min. v chladu. Vyválíme 4 mm silnou placku, vykrajujeme tvary. Pečeme při 160°. Vychladlé cukroví slepujeme pikantní marmeládou a zdobíme. 

 

 

 

Beránek (z formy)

5 žloutků, 150 g Hery nebo másla, 200 – 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, 350 g polohrubé mouky,1 prášek do pečiva, 12 lžic mléka, 5 bílků, špetka soli, 1 ovocný chlebíček (rozinky nebo sušené ovoce), čokoládová poleva, kokos. Třeme změklou Heru s cukrem do pěny, postupně přidáváme žloutky. Přidáme vanilkový cukr a po kapkách rum. Pak postupně přimícháváme mouku s práškem a mléko. Nakonec jemně vmícháme do tuha ušlehaný sníh se špetkou soli. Nakrájíme ovocný chlebíček a zamícháme do těsta. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané větší formy. Pečeme 50 – 60 minut při 160 stupních (horkovzd. trouba). Upečeného beránka necháme skoro vychladnout a pak vyklopíme. Potřeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

 

 

 

Vaječná tlačenka – beránek 

5 vajec uvařených natvrdo, 200 g měkkého salámu, 1 sterilovaná zelenina /např. Moravanka/, 1 menší cibule, 1 sáček želatiny, 380 g bílého jogurtu, sůl, pepř, asi 1 lžička cukru. Zeleninový salát scedíme, nálev doplníme do 250 ml vodou a namočíme želatinu. Do misky nakrájíme salám, zeleninu /pokud je třeba/ a vajíčka. (Já jsem přidala ještě 1 sterilovanou okurku a pár kousků sterilované papriky a cibulky). Promícháme a přidáme jogurt, podle chuti osolíme, opepříme a můžeme případně přidat asi lžičku cukru. Želatinu zahřejeme, mícháme do rozpuštění – nesmí se vařit. Necháme trochu vychladnout a zamícháme do připravené směsi. Formu na beránka vyložíme fólií a směs nalijeme do formy. Necháme v lednici ztuhnout. Pak vyklopíme a odstraníme fólii.

 

Beránek (z formy)

3 žloutky, 250 g Hery, 200 – 250 g cukru, 1 van. cukr, 1 lžíce rumu, 250 g tvarohu, 250 g polohr. mouky, 3-4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, 3 bílky, špetka soli, 1 ovocný chlebíček (rozinky nebo sušené ovoce). Třeme změklou Heru s cukrem do pěny, postupně přidáváme žloutky. Přidáme vanilkový cukr a po kapkách rum. Pak přidáme tvaroh a mouku s práškem a mléko. Nakonec jemně vmícháme do tuha ušlehaný sníh se špetkou soli. Nakrájíme ovocný chlebíček a zamícháme do těsta. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané větší formy. Pečeme 50 – 60 minut při 160 stupních (horkovzd. trouba). Upečeného beránka necháme skoro vychladnout a pak vyklopíme.

 

Od Magdy:

 

 

 

 

Vaše výrobky z Velikonoc 2009:

 

Od Jeleny:

 

1) Velikonoční perníčky jsou podle receptu z Nadoma Vánoční perníčky od „Lorinky“

2) Slepované cukroví jsem pekla podle receptu z Nadoma Kytičky s marmeládou od „kaja24“

3) Beránek kynutý – recept také z Nadoma Vánočka z majonézy od „Janet“

4) Beránek z olejového těsta od mojí maminky

5) Mazanec – recept je uveden u mého vánočního pečiva

6) Velikonoční medovník – je připraven ze směsi dr.Oetkera, jen jsem do drobení z těsta přidala ještě nastrouhaný perník, jednu vrstvu jsem potřela místo krémem rybízovou marmeládu, protože krému se mi zdálo málo. Zajíčci jsou z těsta potřeného čokoládovou polevou.

7) Kraslice – zdobené včelím voskem s kouskem voskové pastelky

 

 

Vaše výrobky z Velikonoc 2008:
Od Jeleny:

 

velikonoční Jidáše, velikonoční linecké cukroví

 

beránek od mojí maminky (těsto s olejem, citrónová poleva), můj první vlastnoručně upečený beránek (tvarohové těsto)

 

jeden z mých mazanců, kraslice

 

Od Jitky D:

 

 

Od Ivany E:

 

 

Od Pavly:

 

 

Od Silvy M:

Od Dity:

 

 

Vaše výrobky z Velikonoc 2007:
Od Jeleny:

 

Velikonoční pečivo linecké a perníčky
Sladká kytice z listového těsta

 

 

 

Velikonoční beránek -Jidášek
Velikonoční medovník

 

 

Ovocný dort

 

 

Od Ivany E:

 

 

 

 

Perníčky od Halky:

 

 

Perníčky od Jitky:

 

 

 

 

Perníčky od Zdeňky:

 

 

 

Perníčky od Daniely H:

 

 

Perníčky od Renaty B:

 

Více na http://barakovi.webgarden.cz/velikonocni-pernicky

 

 

 

Vajíčka a cukroví od Danči:

 

Klasika linecké: 55 dkg tuku, 72 dkg hl. mouky, 20 dkg m. cukr, 4 žloutky.

Pracny kokosové: 40 dkg hl. mouky, 30 dkg tuku, 6 dkg m. cukr, 20 dkg kokosu, 2 žloutky.

Vajíčka také maluji, kdyby někdo chtěl poradit jak na to.

 

 

 

Perníčky od Libušky M:

 

 

 

Beránek od Petry H:

 

 

Velikonoční beránek:

Ušleháme 350 g moučkového cukru a 6 žloutků do pěny. Potom zašleháme 150 g oleje a 150 g vlažné vody. Pak přidáme 375 g polohrubé mouky,75 g Solamylu a 1/2 prášku do pečiva. Nakonec vmícháme sníh ze 6 bílků. Tato dávka vystačí na jednoho velkého a jednoho malého beránka.

 

 

 

Zdroj: http://www.cukrovi.kvalitne.cz

 

Vaše komentáře

Reklama