BABSKÉ RADY A RECEPTY

Mějte se a smějte se….a v tom počasíčku… hřejte se :o)

S láskou ….vaše Zrzka

25.10.2011

LÍPA:

Působí léčivě na spousty chorob. Lipové listy se dříve vkládaly do úst, aby se zabránilo tvorbě puchýřků, šťáva z nich měla zabránit vypadávání vlasů. Ano, jistý drobný efekt v tomto případě lípa má. My ale víme, že aftů v ústech se daleko lépe zbavíme pomocí borůvek. Listy spařené vodou a smíchané s vínem se přikládaly na končetiny při svalových křečích a na popáleniny (k těmto účelům se listy – jen bez přídavku vína – používají i dnes).

Koupel v odvaru z lipového květu dá kůži jemný zlatavý nádech.

náhled obrázku

Lipový květ vyvolává pocení a rozpouští hleny. Proto se používá především jako podpůrný prostředek při horečnatých onemocněních, jako je nachlazení nebo onemocnění chřipkou. Nejúčinnější je čaj – pojďme se ho naučit připravit…

Na chřipku je nejlepší lipový čaj

Příprava čaje:

1 lžičku lipového květu přelijeme šálkem horké vody a necháme asi 15 minut louhovat. Můžeme osladit medem. Užívá se 3 až 5x denně.

LIPOVÉ BONBONY PROTI KAŠLI

Ingredience:

120 g medu, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citronu.

Postup:

Med, krystalový cukr, lipový čaj a citronovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Lipové bonbony jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.

Co ještě pomáhá proti nachlazení?

Při chřipce a nachlazení doporučují lékaři dodat tělu co největší množství vitaminů. Většinou jíme pomeranče, citrony nebo kiwi. Opravdovou bombou je ale obyčejný celer. Kromě vitaminů skupiny B, C, K, A, E, obsahuje i draslík, hořčík, chrom, sodík, železo, zinek

a vápník. A vybíráte-li čajovou směs, dbejte na to, aby obsahovala podběl lékařský. Jeho léčebné účinky znal už starořecký lékař Hippokrates – tišil jím prý suchý kašel.

NA POSILNENIE SRDCA  
Ingredience:
0,5 kg medu, šťavu zo 7 citrónov, šťavu z piatich veľkých hlavičiek cesnaku.
Postup:
Med, citrónovú šťavu a šťavu z cesnaku zmiešame a necháme odstáť v tme.
Užívame tri až 4 krát denne dve lyžice asi 30 minút pred jedlom.

Kúra by mala trvať 1 mesiac.

KŘEN

Velmi posilující účinek na naši obranyschopnost má například křen. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotickým účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.

náhled obrázku

Křen s medem

Křen najemno nastrouháme a  2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Jablečný křen

3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu

Křenová šlehačka

250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.

CIBULE

Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.

náhled obrázku

Cibulový sirup

Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

MED

Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých  látek, energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného cukru, nezatěžuje náš organizmus.

náhled obrázku

Řepový med

Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

LIEČEBNÉ ÚČINKY BRAMBOR:

Je to vynikajúca diétna potravina s vynikajúcou kvalitou bielkoviny.

Čerstvá šťava zo surových zemiakov spolu so šťavou zo surovej kapusty v množstve asi 0,5 l za deň lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy, zápaly žalúdka, hemoroidy a prekyslenie organizmu vrátane záhy.

Kaša z čerstvo postrúhaných zemiakov priložená zvonka lieči popáleniny a je aj výbornou pleťovou maskou. Pomáha tiež pri rôznych ekzémoch.

Pôsobia preventívne proti rakovine vírusového pôvodu, ale aj proti iným vírusovým ochoreniam ( takéto látky majú najmä v šupke ).

Ich pravidelná konzumácia pomáha odvodňovať organizmus, znižovať krvný tlak, posilňuje srdce.

Surové pomáhajú liečiť dnu a reumatické ochorenia.

V zemiakoch ( podobne ako v  kapuste a  mrkve ) sa nachádza určitý druh pektínu, ktorý na seba viaže až 80 % ťažkých kovov a vylučuje ich z tela von.

ČESNEK

Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako přírodní účinné antibiotikum snadno zatočit s kdejakou chorobou. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.

náhled obrázku

Super zdravá česnečka

200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru,

2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.

CITRÓNY

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.

náhled obrázku

Citrónové kloktadlo

Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x denně

Teplá citronáda

Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Citronóvé rozinky

Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C  se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní „zobání“ těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

DALŠÍ „BABSKÉ“ RECEPTY „RYCHLÉ POMOCI“

Sádlový obklad

Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

náhled obrázku

 

Medvědí mléko
 
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Máslový čaj

Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Zázvorový čaj

10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

PRO UNAVENÁ JÁTRA

Při jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou  nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Mrkvový tvaroh

 

Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

Mrkvové hranolky

2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo  čipsů či slaných buráků.

MED A SKOŘICE

náhled obrázku

Je zjištěno, že směs medu a skořice pomáhá léčit spoustu nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků a je snadno dostupný. Dnešní vědci jej doporučují jako velmi účinný lék.

Vědci zjistili, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům. Týdeník World News, vycházející v Kanadě, ve svém vydání datovaném 17. ledna uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Nemoci srdce

Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb (samozřejmě nejlépe celozrnný) místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a budou denně jíst tuto snídani, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu. Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. V Americe a Kanadě, různé domy s ošetřovatelskou péčí léčí takto své pacienty, kteří jsou ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí svou pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

Artritida

Artritičtí pacienti mohou denně, ráno a večer jeden šálek horké teplé vody s 2 lžičkami

medu a 1 malou lžičkou skořice. Užívají-li tuto medicínu pravidelně, může se vyléčit dokonce i chronická artritida. Dle výsledků průzkumu dělaného na universitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní, bylo 73 nemocných úplně zbaveno bolesti a do měsíce nemocní, kteří se nemohli pohybovat, začali chodit bez bolestí.

Infekce močového měchýře

Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Cholesterol

2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dl horké teplé vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu, dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává – li se 3x denně, je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu. Dle informací zmíněného časopisu i samotný pravý med, je – li užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu.

Nachlazení

Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s ¼ lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem

Med se skořicí úspěšně léčí i bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

Plynatost

Dle studií prováděných v Indii a Japonsku, med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek

1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka

Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Pupínky

3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce

Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí

Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.

Rakovina

Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava

Nedávné studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti – senioři užívající med a skořici v poměru 1 ku 1 jsou čilejší a ohebnější. Dr Milton, který tyto výzkumy prováděl, říká, že 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita, obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst

Lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají, je to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s teplou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.

Zcela určitě vám medová kůra neublíží a bude asi nejlepší to vyzkoušet. Co myslíte?

MRTVICE

náhled obrázku

Neurologové tvrdí, že pokud se pacient dostaví nejdéle do 3 hodin od příhody, může být zachráněný.

Tvrdí, že trik je vtom nejen rozpoznat a správně diagnostikovat mrtvici, ale i dopravit pacienta do 3 hodin k lékaři, který může pomoci.

Jak rozpoznat mrtvici:

Nejlehčí metoda jak ji poznat, je komunikovat s postiženým takto:

 1) poprosit ho, aby se zasmál – což zřejmě nebude schopen

 2) poprosit ho, aby řekl jednoduchou větu – může mluvit nesrozumitelně a zmateně

 3) poprosit ho, aby zvednul obě ruce – což mu nepůjde, anebo jen velmi těžko

 4) poprosit ho, aby vyplázl jazyk – pokud je jazyk pokřivený a kroutí se ze strany na stranu, je to znak mrtvice

Pokud má postižený problém vykonat alespoň jeden zhora vyjmenovaných kroků, je třeba ihned zavolat záchranku!

Zdroj: e-mail

Moc děkuju všem, kteří na PRAVDIČKY posílájí skvělé recptíky, rady a doporučení na zajímavé články. O dnešní recepty se s námi dělí Hanička – Mašlička… takže Hani díky moc za všechny čtenáře pravdiček.

Sdílet tuto pravdu

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama