TAK JAK JÍTE, TAKOVOU MÁTE LYMFU.
Dříve či později se váš dnešní životní styl stravy na vaší lymfě projeví. Stejně tak jako je nutné při obezitě speciální dieta, abyste zhubli, stejně tak je NUTNÁ a zásadní speciální úprava stavy při otocích.
Někdo namítá, že „jí co chce, jí nezdravě a stejně nemá s lymfou problém a je zdravý…“. A já se ptám: Kde bere tento člověk drze takovou jistotu, že bude za rok, za dva stále tak zdravý bez potíží? Že ho nemoci nedoženou JEN za delší dobu? Tělo je jen nástroj jehož odolnost máme každý jinak vybavenou kolik toho vydrží. To ale neznamená, že nejsou pro všechny lidi pravidla stejná.
Každý pohár, do kterého „cpeme“ nadbytek špatné tekutiny jednou nebo později přeteče…Je to stejné, jako kdybychom prohlásili, že nás se rakovina netýká. Jak to můžeme prohlásit? Nemůžeme, nikdy nevíme co a kdy nás může potkat.
Nevhodná strava při zadržování vody v těle, otocích, obezitě a celulitidě má zásadní význam. Tady platí staré zlaté pravidlo: „Jste to, co jíte“ ve spojení s tím, že „jste tím, jak myslíte“. Potrava a naše mysl jsou dvě NEJZÁSADNĚJŠÍ VĚCI, které ovlivňují vše.
CO NA LYMFU ZÁSADNĚ NEJVÍCE VADÍ:
4 NEJHORŠÍ POTRAVINY NA LYMFU !!!
ÚPLNĚ či MAXIMÁLNĚ ZE STRAVY VYLOUČIT:
1.) MLÉČNÉ VÝROBKY – (a vše z nich, ať jsou to sýry, jogurty, mléč. nápoje, pomazánky, je jedno zda-li jsou kozí, kravské, ovčí, je to stejné.) Je jedno zdali jsou zakysané, nízkotučné, nebo BEZ LAKTOZY!! – Zde nejde o laktózu, ale o živočišný produkt jako takový, který vytváří HLEN, co se vlévá do tkání (z toho jsou otoky a obezita). Mléko je potrava pro telata, nikoliv pro lidi! Lidi by neměli jíst mléčné produkty vůbec, nemáme pro ně přizpůsobený trávicí trakt a enzymy, nemáme ho stejný jako telata pro které je mléko určeno.
Když si dáme „něco malého mléčného“ 1x za min. 3 týdny až měsíc, tak nám to tělo ještě odpustí.
VYJÍMEČNĚ SI „NĚCO MALINKÉHO MLÉČNÉHO“ MŮŽETE DÁT…1x za měsíc
Pokud máte velký problém s otoky a obezitou, vylučte mléčné výrobky úplně striktně. Čím striktnější budete, tím dříve můžete čekat výsledky.
2.) CUKR – čím méně, tím lépe – Zakyseluje krev, lymfu, tkáně a tím celé tělo. Bílý jed. Cukr je zabiják, čím méně ve stravě ho máme, tím lépe. (Pozor i na zdravá sladidla, náhražky, medy – s medem též velmi opatrně! Vypozorovala jsem mnoho žen, které jedli zdravě, ale obden si dopřáli MED a váha jim rapidně stoupala!!)
OPTIMÁLNÍ SI DOPŘÁT „NĚCO SLADKÉHO“ ……………………..1 x za 3 týdny
MED – (opatrně – v rámci nějaké léčby intenzivně, ALE když nejste v léčbě preventivně pouze…………………………………………………….1x za 14 dní a déle lžíci
3.) KÁVA– zakyseluje, máte-li ji častěji jak 3x týdně. Jde o zakyselující nápoj jako takový, ať s mlékem nebo bez, ať s kofeinem, nebo bez. To nehraje roli. Nehraje ani roli, zdali je to kvalitní káva či obyčejná. Tak jako tak totiž zakyseluje tkáně, lymfu, svaly, krev. Víme, že kyselý pot je známkou onemocnění, bloku v těle, a kyselé tkáně nám připadají normální? Kde je kyselost, tak se hromadí odpad, tuky, škodliviny, bakterie, viry, vše co v těle nemá být.
OPTIMÁLNÍ SI DÁT VÝJIMEČNĚ KÁVU…………………………..1x za 2 měsíce
4.) LEPEK, OBILOVINY a PEČIVO – minimalizujte lepek ve stravě, který je jak v pečivu, těstovinách, kuskusu, a v mnoha dalších potravinách (pozor, je přimíchán všude – např. v omáčkách, polévkách, pomazánkách, masu, kečupu, dresincích, šunkách, lécích, vitamínech atd.) Právě tím, že je přimícháván všude, tělo se jeho NADMÍROU logicky brání a je „přelepkováno“ a vytváří si na obranu ALERGII.
OPTIMÁLNÍ JÍST PEČIVO (či cokoliv z mouky) ……….………..max. 2 x týdně
5.) NEJEZTE CELOZRNNÉ PEČIVO – OBSAHUJE DVOJNÁSOBNÉ MNOŽSTVÍ LEPKU. Spousta žen, dělá špatně to, že v dobré víře „jí zdravě“ právě tím, že ráno snídají celozrnné pečivo s nízkotučným sýrem.
LEPEK + CUKR + HLEN = NEJHORŠÍ KOMBINACE. Pak se diví, že nemohou zhubnout a naopak divně přibírají a nechápají proč. Celozrnné je zdravé pro zdravé jedince, ne pro nemocné s lymfou a nahromaděným tukem. Nikoliv pro nemocné. Celozrnné pečivo „JDE NA TLOUŠTKU“. Je nejen kalorické s přidaným cukrem v těstu, ale hlavně obsahuje DVOJNÁSOBNÉ množství LEPKU NEŽ BÍLÉ KLASICKÉ PEČIVO. Nemluvě, že dnešní modifikovaná pšenice obsahuje oproti pečivu našich předků o 35 % více lepku než dříve !!! Volte více bezlepkové pečivo a těstoviny. Domácí pečení z kvásku či žitné chleby není výhra – stále pojídáte modifikovanou pšenici.
OPTIMÁLNÍ JÍST PEČIVO (či cokoliv z mouky) …………………..max. 2 x týdně
6.) BRAMBORY – (obsahují hodně škrobu, v dnešních modifikovaně upravovaných bramborách je o 35% více škrobu než za doby našich předků!!, proto jsou mnohonásobně hůře tráveny. Škrob potom v nadměrném množství působí v krvi toxicky, otravuje tělo a působí podobně jako LEPEK – lepí nejen Lymfu) Zpomaluje metabolismus a tělo ho těžko tráví.
OPTIMÁLNÍ JÍST BRAMBORY ………………………………….cca 1x za 14 dní a déle.
7.) BANÁNY (jsou kalorické a zahleňují) – Opatrně. Rychle a hodně se po nich přibírá.
OPTIMÁLNÍ JÍST BANÁNY ……………………………….1x za 14 dní až 3 týdny.
8.) SŮL – je hodně pomlouvána. Sůl podle mého názoru je ze všech těchto potravin ještě to NEJMENŠÍ ZLO. Solit bychom měli normálně, průměrně a samozřejmě s mírou a ne nadbytečně. Ale určitě je NESOLENÍ. „Sůl nad zlato“ – Sůl není JED. Dle mě NENÍ PRAVDOU, ŽE MUSÍTE OMEZIT SŮL. Nesouhlasím s tím. I adekvátní dávku soli tělo potřebuje. Solit (kvalitní ideální krystalická sůl, která je naopak plná důležitých minerálů, NE obyčejnou sůl v které je smíchán veškerý „bordel“ navíc co tam nemá co dělat.) můžeme normálně a přiměřeně, ne přesolovat, to je jasné. Žádný extrém není zdravý. I zvířata v přírodě lížou sůl, protože intuitivně potřebují živiny a minerály v ní. Zdravou míru solení tělo naopak potřebuje. Jinak vám budou chybět minerály pro svaly, nervy a tkáně v ní obsažené.
CO NEVADÍ:
MASO (i vejce) – na lymfu a obezitu (ve zdravé míře) vliv nemají a nevadí. K životu není nutné. Jen ho nahrazujte rostlinnými bílkovinami (luštěninami, tak jako vegani). Jakékoliv maso jezte podle chuťi, máte-li na něj chutě – jezte ho, nemáte-li, nenuťte se do něj. Pocitově.
OPTIMÁLNÍ JE MÍT MASO ( i vejce) …………………………..….cca 2 -3 x týdně.
NÁPOJE:
NEPÍT – bublinkaté nápoje, sodovky, minerálky, ochucené vody, ovocné a černé čaje, kávu (zakyselují), sladké nápoje, nápoje ledové či s ledem.
VHODNÉ PÍT – vodu pokojové teploty, NE LEDOVOU, či s ledem! v zimě teplou, převařenou, horkou. Neperlivou vodu, možno s kapkou citrónu, Umeocta, jablečného octa. Zelené, bílé, různé bylinné čaje, domácí horké jablečné a hruškové mošty, rooibosy, Matcha tea.
PITNÝ REŽIM – Nepřepíjet se. Pít intuitivně, základ by ale určitě měl být u každého alespoň min. cca 1 Litr čisté vody na den. 2/3 pitného režimu by měla být vždy čistá voda, zbytek 1/3 by měly tvořit až čaje.
CO NA LYMFU JÍST:
– ZVYŠTE PŘÍJEM OVOCE a ZELENINY
POZOR –
V LÉTĚ – čerstvou syrovou zeleninu a ovoce. POZOR – zde platí, že citrusy, ananasy, kiwi, pomeranče a veškeré tropické ovoce, které neroste u nás je lepší jíst POUZE v létě a v období tepla. Minimálně v zimě. Citrusy totiž ochlazují. Zde platí pravidlo – jíst ovoce a zeleninu hlavně podle sezóny.
V ZIMĚ – v zimě také ovoce a zeleninu, ALE vždy hlavně tepelně zpracovanou, ne syrovou a studenou!!! Žádné studené zeleninové saláty v zimě!! Je to šok do těla stejný, jako když si dopřejeme v zimě ledovou zmrzlinu. Tělo potřebuje zahřát, ne ochladit – jíst zahřívací sezónní potraviny (pečená a vařená jablka, hrušky, švestky, lilky, papriky, rajčata, brambory, květák, cibule, brokolice, mrkev, dýně, houby atd. a koření – zázvor, chilli, skořici, kardamon, badyán atd.)
Ideální jsou polévky, teplé sladké i slané kaše, pečené, vařené, restované, zeleniny, vařené kompoty, luštěniny, rýži, sóju , masa, vejce, vařené domácí mošty.
– ZVYŠTE PŘÍJEM VÁPNÍKU A HOŘČÍKU, VITAMINU C (kdo má málo vápníku a hořčíku v těle, ukládá v sobě více vody)
– ZVYŠTE PŘÍJEM LUŠTĚNIN – pohanku, jáhly, kroupy, qvinou, čočku, cizrnu, rýži, čočku, fazole, sóju, tofu, atd.
CO TEDY JÍST? :
Strava by měla být převážně rostlinná. Hodně luštěnin (fazole, čočku, quinoi, pohanku, jáhly atd.), rýži, sóju, tofu, cizrnu, zeleninu, ovoce, polévky, teplé slané i sladké kaše, ryby, maso, vejce. Hodně receptů čerpejte z pestrých a zdravých veganských receptů. MASO a VEJCE na lymfu a obezitu nevadí – JEN je jezte POCITOVĚ. Máte-li na ně chuť – jezte je, nemáte-li – nejezte je. Řiďte se svou intuitivní chutí a pocitem na něj.
s láskou k našemu tělu
Jitka B.
www.zahadnalymfa.cz
Autor: spisovatelka a lymfoterapeutka Jitka Bičíková
www.zahadnalymfa.wbs.cz,
Zdroj: Záhadná lymfa