smetana musí být opravdu přes 30% tuku.
Kaufland Milblu / Smetana ke šlehání
• Množství/cena: 250 ml / 16 Kč
• Tuk 33 %
• Hodnocení kvality: dobře (70 %)
• Složení: smetana
Z výsledků testu: barva mléčná, bílá až jemně krémová; celkový vzhled příjemný, bez usazenin a kaseinových vloček; chuť čistá, příjemně sladká; vůně příjemná, sladce mléčná; hodně našlehatelná, nadýchaná. K nedostatkům patří ojediněle se vyskytující drobné tukové hrudky; po ušlehání pouští tekutinu po 20 minutách, tuk usazený na stěnách; lehce klesá.
Korrekt – Globus
Tato smetana je vhodná – pasterovaná, 33%
Toto máslo je ze smetany z Lídlu v papírové krabici.
Z 500 ml 33% smetany mám másla asi do poloviny formičky, přesně 189g.– toto množství bez problému zvládne ušlehat šlehacím nástavcem tyčového mixéru, u většího množství smetany už bych měla obavy o motůrek, je to docela záběr. Já jsem dělala v robotu s nástavcem na šlehání bílku. Vzniklé podmáslí je nasládlé a nehodí se příliš do těsta na chleba, ale je výborné na přidání do těsta na rohlíky nebo koláč, nebo se dá vypít jen tak či rozmixované s ovocem.
POSTUP:
Je to velmi jednoduché – smetanu nalít do užší vyšší mísy a šlehat a šlehat. Projdete fází šlehačky, přes nevzhlednou mazlavou hmotu až k oddělení hrudek másla od podmáslí (pokud máte šlehací nádobu s víkem, rozhodně ho použijte). Jakmile se drobky másla začnou spojovat do větší hroudy, je čas oddělit máslo od podmáslí (přecedit, nebo prostě jen slít). Poté máslo vrátit do mísy, zalít studenou vodou, dobře prohníst a vodu vylít – několikrát zopakovat, dokud voda nebude úplně čistá. Mě se v tom nechtělo matlat a tak jsem jen přilila ¼ litrový hrnek ledové vody a znovu pustila robota. Tuto, stále ještě bělavou vodu jsem ochutnala (chuť mléka 1,5% naředěného na polovinu s vodou), ale již vylila a celé opakovala ještě jednou. V tuto chvíli je máslo hotové a pokud se nebude tvarovat ve formě, je možné ho dát do uzavíratelné misky a nechat v lednici vychladit. Pokud máte formu, čtěte dál.
Formu i máslo ponořit do studené vody a nechat ponořené cca půl hodiny. Pak si dobře umýt ruce (na střídačku studenou a horkou vodou), vyndat kouli másla a prohníst, vyndat formu z vody, nalít do ní horkou vodu a hned vylít, natlačit do ní máslo a hned vyklopit, nechat vychladit v lednici. Máslo se na obrácení nechtělo hned vyklopit, ale poklopila jsem formu na talířek a za chvilku jsem se koukla a už to bylo. Asi to bylo tím, jak bylo máslo z vody vychlazené (a mě to pěchování chvilku trvalo), tak se efekt teplé formy vytratil- nebo jsem tu vařicí vodu vylila z formy moc rychle- nevím budu příště zkoušet. Zatím jsem zkoušela jen ze smetany a přidala jsem 1 lžíci zakysané a asi tak 1/4 lžičky soli, je to výborný…
Můžu doporučit, je to o chlup levnější než momentálně máslo z obchodu, ale ta radost z povedeného díla stojí za to…
Recept je z internetu, bohužel jsem si nepoznamenala web. nebo autorku a je doplněn o osobní zkušenost.
Prozatím zdroj: profil Irča Veselá
PS: Pokud se ozve autorka receptu, ráda ji tady uvedu…. 🙂
A ještě jeden recept od Aničky
Zdražením másla jsem byla přinucena si vyrobit svoje domací. Pač už i tak ty suroviny na dort jsou dost drahé..
Prace stroje na 10 min.
Ze dvou šlehaček 400g 40,- kc, 200g másla a 2 dcl mleka do kavy….. je moc dobré……
Zdroj: Kamarádka Anička Horňáčková, která peče úžasné dorty